Prefectura Neamț – 9 ianuarie, ora 15:00 – Drumuri blocate și aprox. 3000 de case izolate


Judetul Neamt se afla sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU in intervalul 09 – 10.01.2017 în care se prognozează temperaturi cuprinse în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 si -10 grade. (vezi articol – AICI)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform informatiilor transmise de catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta la ora 15,00, pe teritoriul judetului Neamt fenomenele meteorologice produse au afectat 3 unitati administrativ teritoriale – comuna Icuşeşti sat Băluşeşti, comuna Mărgineni sat Itrineşti, comuna Văleni sat David. In satele Balusesti si Icusesti sunt  izolate 2800 de locuinte: 2415 in Băluşeşti, respectiv 375 in Icuşeşti.

Caderile masive de zapada au dus la  blocarea a doua drumuri judetene – DJ 157 H Băluşeşti-Itrineşti-Mărgineni (drum înzăpezit) si  DJ 157 A Văleni David( blocat pe o portiune de 200m) si un drum comunal – DC 83 Băluşeşti Icuşeşti(2000 m)

Fortele de interventie au actionat pentru slavarea de vieti omenesti. Astfel, pentru salvarea unui copil din localitatea  izolata Băluşeşti, aflat in stare febrila, s-a dispus intervenţia unui echipaj SAJ sprijinit de 1 echipaj AFZM din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman  si de un camion de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ.

Pentru deblocarea drumurilor inzapezite s-a anunţat administratorul drumului pentru a dispune alocarea unei autofreze în zonă, ca singur mijloc care poate interveni. Totodata,  Serviciului de Ambulanţă i s-a soliciatat sa fie pregatit pentru organizarea eventualelor misiuni a declarat prefectul judetului.

Avand in vedere prognoza de ger, prefectul judetului a dispus Secretariatului tehnic al   Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa transmita o circulara catre toate unitatile administrative teritoriale din judet pentru aplicarea Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzit.

Deasemenea s-a mai solicitat primariilor

– identificarea persoanelor care locuiesc în spaţii neîncălzite şi preluarea acestora în vederea adăpostirii în spaţii special amenajate; raportarea acestor situaţii, operativ, către ISU Neamţ;

– menţinerea în stare operativă a spaţiilor de cazare pentru persoanele fără adăpost;

– punerea în siguranţă a sistemelor de încălzire din şcoli, spitale, cămine de bătrâni;

– prevenirea eşecului utilităţilor publice; monitorizarea reţelelor de apă, energie electrică, gaz, agent termic etc. şi informarea operativă a problemelor apărute pentru dirijarea forţelor de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi;

– atenţionarea operatorilor economici sursă de risc privind obligativitatea asigurării securităţii în funcţionarea instalaţiilor, pentru evitarea producerii accidentelor tehnologice;

– sprijinirea, în ceea ce priveşte asigurarea accesului, a echipelor de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi pentru remedierea deranjamentelor apărute;

– informarea operativă a ISU Neamţ cu privire la efectele fenomenelor meteorologice periculoase.

D.M.B.
PUBLICITATE