Povestea unei excursii de coșmar pe Ceahlău.


În seara zilei de 07.04.2016 in jurul orei 20:00 Dispeceratul SSN a fost alertat de catre 112 și Dispeceratul Național Salvamont la solicitarea unui cuplu de tineri din București care se rătăciseră în zona Masivului Ceahlău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

S-a luat legătura cu victimele și intervenția a fost considerată o urgență maximă deoarece cuplul avea cu ei un copil în vârstă de un an, temperatura coborâse cu zece grade iar din sectorul vestic se apropia rapid un front atmosferic încărcat .

Un echipaj salvamont a plecat din Baza Durău la câteva minute după declanșarea operațiunii și s-a deplasat în zona Jhgeabul cu Hotare -Izvorul Alb unde grupul se pierduse inițial.
De acolo situația era mai complicată deoarece apelanții nu au reușit să relateze exact pe ce drum o luaseră. Deoarece s-a ținut legătura permanent prin terminalele TETRA cu dispeceratul ISU și apelul inițial a putut fi reascultat am reușit să restrângem mult aria de operațiune.
Ulterior s-a reușit o localizare mai precisă prin lansarea unor semnale acustice pe care rătăciții trebuiau să încerce să le localizeze atât pozițional cât și ca intensitate.
La un moment dat deasupra unei văi foarte adânci și abrupte, cuplul a auzit semnalele acustice foarte slab și mult deasupra poziției lor. Deoarece eram într-o zonă cu vizibilitate mare i-am rugat dacă pot să facă un foc. Spre surprinderea noastră s-au mișcat foarte repede și în mai puțin de 10 minute am putut observa în zona Obcina Horstii- Secu pâlpâirea flacării.
În jurul orei 21.40 i-am recuperat. Merseseră mult și erau ușor obosiți și puțin panicați. Copilul plângea! Au relatat că urcaseră de dimineață prin Lutul Rosu spre Cabana Dochia. După amiază au fost la Vf. Toaca de unde recunoșteau că au plecat destul de târziu și au ales sa coboare prin Jgheabul cu Hotare. Când totul părea să se fi terminat și drumeția să se fi încheiat cu succes, o clipa de neatenție, datorate oboselii, a făcut să piardă traseul la bifurcația Hotare-Izvorul Alb. Ulterior s-au înfundat în încrengătura de drumuri de exploatare forestieră, nu au mai știut să se mai întoarcă și nici nu mai aveau puterea s-o facă. Au mers câtiva kilometri sperând să întâlnească pe cineva sau să dea de o așezare umană iar când s-a lăsat noaptea au sunat la 112.
La ora 22.30 mașina de intervenție Salvamont i-a lăsat în parcarea de la Izvorul Muntelui unde aveau mașina și de unde plecaseră de dimineață.
O clipă de neatenție , lipsa unei hărți și ulterior a unei lanterne pot transforma o excursie reușită în una de coșmar.
Raul Papalicef – Director SPJ Salvamont Neamț

Foto: brasovultau.ro

PUBLICITATE