Poluare masivă a aerului, astăzi, în mai multe judeţe, printre care și Neamț

Un cercetător ieşean atrage atenţia că luni, 5 martie, din cauza unei inversiuni termice, în mai multe judeţe din estul ţării (printre care și Neamț) vor apărea poluări majore la sol.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Luni dimineață (5 martie) va fi o inversiune termică puternică în Moldova. Pentru Iași, Pașcani, Botoșani, Suceava, Piatra-Neamț, Roman, Târgu-Neamț, Bacău, Vaslui și Bârlad vor fi șanse mari de poluare majoră la sol (fumul, praful, noxele etc. vor bălti toate într-un nor dens aproape de sol). Același lucru se va produce și în Republica Moldova, pe teritoriul țării. – a scris Conf. dr. Silviu Gurlui (Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“, cercetător în cadrul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri LOA-SL)

Cercetătorul a făcut măsurători în cartierul Păcurari (județul Iași), unde au fost indicate depăşiri de cinci ori a limitelor la PM2.5 şi PM10. Luni, la ora 8.00, în zona Copou, una dintre cele mai verzi din Iași, depăşirile erau de patru ori.

PM2.5 reprezintă cele mai periculoase pulberi în suspensie (fire de praf) detectabile în aer în special în oraşele mari. Aceste particule pătrund adânc în plămâni, sunt greu de îndepărtat şi provoacă o reacţie a sistemului imunitar. Acest tip de particule provin din praful de pe stradă, noxele de la centrale termice şi industriale, combustia de orice fel, trafic sau şantiere neprotejate. – notează Adevărul

PUBLICITATE