Poliţiştii nemțeni au pus în aplicare 24 de mandate europene de arestare în anul 2017

Poliţiştii nemțeni şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au avut ca obiect al activităţii de cooperare internaţională, depistarea cetățenilor români, domiciliaţi pe raza judeţului Neamţ, care sunt suspecţi sau cercetaţi pentru comiterea de infracţiuni de natură judiciară, în următoarele state: Germania – 14, Marea Britanie – 7, Belgia – 3, Cehia – 3, Italia – 2, Franța – 1, Ungaria – 1, Cipru – 1, Austria – 1, Slovacia – 1.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Principalele genuri de infracţiuni pentru care sunt cercetați nemțenii sunt de furt, trafic de persoane, tâlhărie, vătămare corporală gravă, fals, înșelăciune, infracțiuni privitoare la viața sexuală. Poliţiştii nemțeni au pus în aplicare 24 de mandate europene de arestare emise de alte state și a fost depistată o persoană care era semnalată ca dispărută de partenerii din statele Schengen.

Totodată, la finalul anului 2017, 41 de nemțeni căutați de autorităţile române au fost identificați de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.


Informaţii de background:

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010. Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc.. Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen. S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen. De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.

PUBLICITATE