Poliția Neamț: Despre siguranța din zonele adiacente și incinta școlilor din județ

Joi, 13.07.2017 la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, a avut loc conferința de presă pe tema situației operative înregistrată pe parcursul anului școlar 2016-2017 și a activităților preventive desfășurate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Subiectul principal, dezbătut de inspectorul șef – cms. șef Tablan Paul, a fost cel al importanței creșterii gradului de siguranță în incinta și zonelor adiacente unităților de învățământ din județul Neamț.

Într-o scurtă prezentare a fost expusă situația operativă înregistrată în anul școlar ce tocmai s-a încheiat, respectiv scăderea infracțiunilor sesizate cu 13 fapte față de perioada anului școlar 2015-2016. Din totalul sesizărilor confirmate ca fiind fapte de natură penală, 20 au fost comise în incinta liceelor, colegiilor, școlilor profesionale și gimnaziale și doar o faptă în zona adiacentă acestora, majoritatea în mediul urban.

Pe genuri de infracțiuni, peste 50% din fapte sunt infracțiunile de loviri sau alte violențe, ce constau în incidente de agresiune simplă din joacă, fiind cauzatoare de vătămări corporale ușoare.

Includerea unităților de învățământ identificate cu grad de risc în itinerariile de patrulare auto și pedestre ca punct obligatoriu de trecere, în special pe timpul sosirii și plecării elevilor la/de la cursuri, a constituit o prioritate, fiind efectuate o medie zilnică de 96 patrulări ( 22 în urban și 74 în rural) în zona adiacentă unităților școlare.

De-a lungul anului școlar, a fost stabilită împreună cu conducerea unităților de învățământ agenda activităților instructiv-educative, pentru asigurarea participării polițiștilor la ședințele comitetului de părinți, la consiliile profesorale și cu elevii, în vederea prevenirii violenței în școli și în zona adiacentă acestora, fiind organizate 1072 participări la ședințe(598 în urban și 474 în rural).

Totodată a fost adus în atenție faptul că în anul școlar 2016-2017, polițiștii nemțeni au organizat 226 de acțiuni, dintre care 86 privind absenteismul școlar, iar 114 privind respectarea regimului circulației rutiere. În urma abterilor constatate au fost aplicate 247 de sancțiuni contravenționale( 186 în mediul urban și 61 în mediul rural).

A fost tras un semnal de alarmă cu privire la modul de asigurare a pazei în unităţile de învăţământ, raportat la faptul că din cele 356 de unități de învățământ preuniversitar(96 în mediul urban și 260 în mediul rural), 142 de unități nu sunt asigurate cu nicio formă de pază. Referitor la acest aspect și în conformitate cu prevederile art.4 alin.1 din Leg.nr.29 din 2010 pentru modificarea și completarea Legii nr.35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, au fost efectuate informări pentru a se lua măsurile necesare de către persoanele responsabile să aloce fonduri necesare asigurării cu pază umană sau cu sisteme electronice de securitate, astfel încât, activitățile din unitățile de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță.

Au fost prezentate activitățile desfășurate în rândul elevilor, ce se înscriu în cadrul Programului local de prevenire a delincventei juvenile si victimizării minorilor – prioritate naționala a Politiei Romane in domeniul prevenirii. Beneficiarii acestor tipuri de activităţi au fost aproximativ 5000 de elevi, 890 profesori si 240 părinți atât din mediul urban – 27 unităţi de învățământ – cat si rural – 6 unităţi de învățământ. In cadrul acestui program au fost inițiate 3 campanii de prevenire:
– Campanie pentru prevenirea delincvenței juvenile și a violenței în incinta și zona adiacentă ”Colegiului Tehnic Forestier” Piatra Neamț
– Campanie pentru prevenirea delincvenței juvenile și a violenței în incinta și zona adiacentă ”Liceului Th. Dimitrie Leonida ” Piatra Neamț
– Campania „Vacanta in siguranta”

Ultima campanie „Vacanta în siguranță” a fost inițiată odată cu sfârșitul anului școlar si începutul vacantei de vara și are drept scop creșterea gradului de informare si conștientizare a copiilor si tinerilor care își petrec vacanța de vara în taberele/cluburile de vacanta organizate pe raza județului Neamț.

Taberele vizate sunt atât cele organizate de Direcția pentru Tineret si Sport Neamț – tabăra Cozla din Piatra Neamț si tabăra Oglinzi din Târgu Neamț cat si celelalte tabere sau cluburi de vacanta organizate de Biblioteca Județeana, Fundația Solidaritate si Speranța – filiala Săvinești sau de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Ofițerii de prevenire au fost deja prezenți în mijlocul copiilor aflați în tabăra de vara organizata de Parohia Poienari – „Prin joc, împreuna spre viața”, tabăra „Aripi de îngeri” organizata de Fundația Solidaritate si Speranța – filiala Săvinești si clubul de vacanta din cadrul Bibliotecii Județene G.T. Kirileanu, aceste activități fiind continuate până la sfârșitul lunii august anul în curs.

PUBLICITATE