Poliția Neamț, controale pentru verificarea măsurilor de asigurare a pazei bunurilor

În decursul lunii mai a.c, ofițerii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Neamț au organizat două acţiuni pentru verificarea măsurilor de asigurare a pazei bunurilor de către administratorii caselor de amanet, a magazinelor de bijuterii de pe raza județului Neamț și pentru verificarea sistemelor de securitate aparţinând deținătorilor de automate de jocuri de noroc de tip slot-machines din mediul urban.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, în perioada 08.05 -29.05.2017, împreună cu polițiștii subunităților municipale și orășenești au fost derulate mai multe controale, fiind verificate 29 de obiective (case de amanet și magazine de bijuterii), de pe raza judeţului Neamţ. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 4000 de lei.

În aceeași perioadă, polițiștii au verificat și sistemele de securitate aparţinând deținătorilor de automate de jocuri de noroc de tip slot-machines, din mediul urban. Cu această ocazie au fost controlate 37 de unități economice deținătoare de aparate de jocuri de noroc. Pentru abaterile de la legislația privind paza și protecția bunurilor, polițiștii au aplicat 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 8000 lei.

Exemplu:
Polițiștii au sancționat administratorul unei societăți comerciale cu amendă în valoare de 2000 lei, pentru neimplementarea cerințelor minimale de securitate la sala de jocuri aparținând societății din orașul Roznov, în conformitate cu prevederile art. 3 , pct. 1 din H.G. nr. 301/2012.
Aceeași unitate economică a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2000 lei pentru faptul că la sala de jocuri serviciul de paza se efectua fără existența unui plan de pază avizat de poliție, conform prevederilor art. 58 lit. a) din Legea nr. 333/2003 cu modificările și completările ulterioare.

Acţiunii privind evaluarea modului de asigurare a securității bunurilor și valorilor deținute, manipulate și transportate de către agenții publici /privați și prestatorii de servicii de pază de pe raza județului Neamț

În noaptea de 26/27.05.2017, mai multe echipaje de ordine publică au fost angrenate într-o acțiune coordonată de Serviciul de Ordine Publică pe verificarea modului de executare a serviciului de pază la obiectivele economice asigurate cu pază fizică proprie sau angajați în cadrul societăților specializate de pază și protecție.

Astfel, în urma activităților desfășurate, au fost controlate 181 de obiective, dintre care 95 din mediul urban și 86 din mediul rural. Polițiștii au constatat că 105 unități vizate erau asigurate cu societăți de pază iar 76 cu pază proprie. Din cei 196 de agenți de pază verificați, 8 erau echipați și dotați neregulamentar. Polițiștii au aplicat 16 sancțiuni contravenționale, dintre care 10 la Legea nr.333/2003, 3 la H.G. nr.301/2012 și 3 la alte acte normative. Valoare sancțiunilor aplicate este de peste 4500 lei.

Exemplu :
În urma controalelor efectuate un agent de paza, din cadrul unei societăți din Roman, a fost sancționat contravențional cu amendă de 100 de lei, pentru că a părăsit postul de pază și nu avea asupra sa echipamentul din dotare, în conformitate cu prevederile art. 58, lit. e), din Legea nr.333/2003, cu modificările și completările ulterioare.

O altă sancţiune contravenţională în valoare de 2000 lei a fost aplicată unei persoanei juridice, pentru motivul că la punctul de lucru aparținând societății din mun. Roman, nu a luat măsuri minimale de securitate, agenții de securitate care executau serviciul de pază nefiind atestați, dotați cu uniforme și mijloace de autoapărare. De asemenea, serviciul de pază nu se efectua în baza unui plan de pază avizat de poliție. Sancțiunea contravențională a fost aplicată în conformitate cu prevederile art. 3, pct. 1 din H.G. nr. 301/2012, cu modificările și completările ulterioare.

PUBLICITATE