Poliția Locală Piatra-Neamț: precizări privind atribuțiile în domeniul rutier

PRECIZARI  PRIVIND  DECIZIA  INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE DIN DATA DE 19.06.2017                    CU REFERIRE LA ATRIBUTIILE POLITIEI LOCALE IN DOMENIUL RUTIER

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prin Decizia nr.11 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie  din data de 19 iulie 2017,  nu au fost afectate sub nici o forma atributiile legale de sanctionare pe care Politia Locala le are in domeniul sigurantei rutiere,  potrivit dispozitiilor art. 7 lit. h) din Legea politiei locale nr.155/2010, actualizata,  motiv pentru care aceasta activitate va continua pe aceleasi temeiuri  legale  cu cele existente  in prezent.

          Aceasta pronuntare se refera strict la corecta interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din O.U.G.  nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,  prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010.

          Respectivele articole vizate reglementeaza exclusiv chestiuni privitoare la  comunicarea  de catre proprietarul sau deţinătorul unui vehicul a datelor de  identitate ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, nefacandu-se nici o mentiune despre atributiile politistului local de a actiona in trafic .

           Cu mentiunea ca aceasta situatie nici nu are reglementare expresa in Legea politiei locale nr.155/2010, actualizata, ci doar in  O.U.G nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,  precizam ca toate dispozitiile Legii politiei locale nr.155/2010 sunt si raman in vigoare, din aceasta perspectiva activitatea Politiei locale nesuferind nici o modificare in urma pronuntarii respectivului Recurs in interesul legii.

        Totodata, mentionam ca  Politia locala P. Neamt nu a uzat de aceste  prevederi din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, respectiv nu a solicitat niciodata comunicarea  de catre proprietarul sau deţinătorul unui vehicul a datelor de  identitate a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, aceasta fiind, probabil, o practica existenta in cazul altor politii locale din tara sau din capitala, motiv ce a condus la formularea respectivului recurs in interesul legii de catre Institutia Avocatului Poporului.

Legislatia privind activitatea Politiei Locale Piatra Neamt o puteți citi – AICI

PUBLICITATE