PNL dorește o dezvoltare durabilă a României – Comunicat de presă

La finalul săptămânii trecute a avut loc la Piatra Neamț ședința Comisiei de Mediu, Ape și Silvicultură a PNL. La eveniment au participat cei doi co-președinți ai Comisiei de Mediu a PNL, Sulfina Barbu și Lucia Varga, cât și cei doi lideri ai PNL Neamț, Alexandru Drăgan și Mugur Cozmanciuc. La eveniment au participat 80 de persoane din zona Moldovei și mulți reprezentanți ai organizațiilor din domeniu. Mai mult, la lucrări au fost prezenți și lideri ai administrației publice locale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Co-preşedintele Comisiei de Mediu, Ape și Silvicultură  a PNL, Sulfina Barbu, subliniat, în cadrul lucrărilor de la Piatra Neamț, problemele care afectează bunul mers în Ministerul Mediului și a atras atenția asupra altor situații ale guvernării PSD, printre care „gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene, la Mediu fiind vorba de doar 55%; birocratizarea şi politizarea instituţiilor statului, neimplementarea normelor şi recomandărilor europene, taxele tot mai mari aplicate românilor de Guvernul Ponta”. “Banii colectaţi pe taxele de mediu nu ajung să fie cheltuiţi pentru probleme de mediu. Chiar Curtea de Conturi a constatat că din banii care ar fi trebuit să fie gestionaţi de Agenţia Fondului de Mediu, doar 10% sunt direcţionaţi spre scopul legal. Unde sunt restul? În pomenile electorale ale PSD”, a atras atenția Sulfina Barbu.

De asemenea, Alexandru Drăgan, co-președinte al PNL Neamț, a atras atenția- în cadrul lucrărilor Comisiei de Mediu, Ape și Silvicultură a PNL- asupra problemelor nerezolvate ale guvernării PSD,  subliniind că  “PNL are în programul de guvernare soluții pentru rezolvarea problemelor de mediu, cât și soluțiile pentru domenii precum sănătatea, administrația, educația, transporturi, etc”. Totodată,  Alexandru Drăgan  a subliniat că  măsurile prezentate în cadrul lucrărilor sunt în programul de guvernare al PNL și că dezbaterea de la Piatra Neamț reprezintă unul dintre fundamentele dialogului ce are ca scop dezvoltarea durabilă a României sub guvernarea PNL.  Mai mult, Alexandru Drăgan a mai spus că este nevoie de întărirea capacităţii de inspecţie şi control prin dezvoltarea unui sistem unic la nivel de mediu, care să integreze structuri din Garda de Mediu, Inspecția silvică, Inspecția apelor.

La rândul ei, Lucia Vara, co-președinte al Comisiei  de Mediu, Ape și Sivicultură a PNL  atras atenția în cadrul lucrărilor că instituţiile de control şi administrare rămân în continuare nereformate, „iar tăierile ilegale şi corupţia în silvicultură sunt confirmate de Ministerul Mediului care în răspunsul la interpelarea adresată spune că există suspiciunea că se recoltează, ilegal, anual 8,8 mil. mc”. Lucia Varga a  mai reiterat că “nu există o Strategie Naţional Forestieră şi un Program multianual de implementare a acesteia, deşi liberalii au iniţiat-o şi au lansat-o în dezbatere publică în 2012”.

De asemenea, co- președintele, Mugur Cozmanciuc a subliniat că liberalii au soluții în programul de guvernare pentru rezolvarea problemelor din Ministerul Mediului.  El a subliniat că PNL va lua câteva măsuri administrative strategice: “reorganizarea Ministerului Mediului printr-o dimensionare care să răspundă nevoilor României în raport cu UE; înfiinţarea ghişeelor unice de reglementare;  Formarea unui corp de funcţionari publici de mediu specializaţi, organizarea unor pregătiri profesionale periodice; crearea unei structuri naționale de gestiune unitară și integrată a ariilor naturale protejate – Agenţia Naţională pentru Arii Protejate;  restructurarea Regiei Naţionale a Pădurilor <Romsilva> şi a Administraţiei Naţionale <Apele Române>”.

PUBLICITATE