Planeta Petrila, cel mai recent film al lui Andrei Dăscălescu vine la Piatra Neamț, vineri, 16 iunie

Filmul Planeta Petrila semnat de Andrei Dăscălescu votat de curând cel mai popular film din secțiunea Zilele Filmului Românesc la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania vine în avanpremieră la Piatra Neamț.

Proiecția va avea loc vineri, 16 iunie, începând cu ora 20:00 în grădina Muzeului Memorial Calistrat Hogaș, evenimentul beneficiind de prezența extraordinară a celor doi protagoniști din film: caricaturistul Ion Barbu și minerul-șef de brigadă Cătălin Cenușă, veniți special de la Petrila, precum și de prezența regizorului Andrei Dăscălescu. Toți trei vor introduce filmul și vor sta de vorbă cu publicul, după proiecție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pe lângă proiecția filmului, evenimentul include și o expoziție foto cu 23 de imagini surprinse de Andrei Dăscălescu între mai 2013 și ianuarie 2017 la Petrila, realizată cu sprijinul Epson.

Planeta Petrila vine în premieră în cinematografele din București și din țară pe 23 iunie.

Puteți urmări trailerul oficial al filmului accesând link-ul de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=0mpMHKZCNuc&feature=youtu.be

“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.

Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.

Cunoscut publicului pentru Constantin și Elena pentru care a luat Premiul ’First Appearance’ la IDFA, în 2008 și ’Premiul pentru Debut’ la TIFF în 2009, Andrei Dăscălescu semnează regia, scenariul și imaginea pentru Planeta Petrila, cel de-al doilea film documentar al său. Montajul este realizat de Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu iar sunetul de Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu. Producătorul filmului este Anamaria Antoci, iar coproducători: Hanka Kastelicová (HBO Europe), Alina David și Andra Radu (HBO România).

Planeta Petrila este o producție FILMLAB, în coproducție cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român, dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015, workshop organizat de Institute of Documentary Film, Cehia și este distribuit în România de Transilvania Film.

Puteți găsi mai multe informații despre film accesând pagina:  https://www.facebook.com/PlanetaPetrila  

Cu sprijinul: Epson, Complexului Muzeal Județean Neamț.

PUBLICITATE