Piatra-Neamț: Un alt proiect curajos al consilierilor PNL: transparență totală a banului public

Un proiect de hotărâre inițiat de consilierii PNL, ce va fi supus votului în ședința ordinară de la sfârșitul lunii septembrie, prevede ca toate contractele primăriei, ale societăților din subordine și ale unităților școlare să fie făcute publice, pe site-ul www.primariapn.ro, cu precizarea sumelor detaliate și a firmelor cu care se încheie contractul sau comanda

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Locuitorii municipiului Piatra-Neamț trebuie să știe, in orice moment, pe ce se cheltuiesc banii lor. 
În acest sens, împreună cu colegii din PNL am depus un proiect de hotărâre prin care cerem transparență totală în cheltuirea banului public.
Toate contractele primăriei, ale societăților din subordine și ale unităților școlare vor fi făcute publice, pe site-ul www.primariapn.ro, cu precizarea sumelor detaliate și a firmelor cu care se încheie contractul sau comanda. – a fost mesajul consilierului Romel Bîrjoveanu

Conform proiectului, grupul consilierilor PNL propune obligativitatea postării pe platforma www.primariapn.ro, în maxim 2 zile lucrătoare de la semnarea contractului sau emiterea comenzii, a tuturor procedurilor de achiziții publice privind bunurile și serviciile (inclusiv achiziții directe) pe care Municipiul Piatra-Neamț, unităţile şcolare şi societățile din subordinea Consiliului Local le-au efectuat.

Postarea va conține denumirea contractantului, obiectul contractului, valoarea totală și detaliată pe fiecare element în parte prezentă în contract sau pe factură.

Compartimentul achiziții publice, societățile din subordinea Consiliului Localși unitățile școlare au obligația să transmită aceste informații către Serviciul Buget și Tehnologia Informațiilor din cadrul primăriei Piatra-Neamț pentru introducerea datelor.

„Transparența în domeniul achizițiilor publice reprezintă unul din principiile care stau la baza utilizării legale și eficiente a banului public.
Ne dorim cu toții o mai mare credibilizare a cheltuirii fondurilor publice, iar cetățeanul să poată în orice moment să afle ce bunuri și servicii achiziționează primăria, de la ce firmă și cu ce costuri. Aceeași transparență ne-o dorim și pentru societățile din subordinea Consiliului Local Piatra-Neamț dar și pentru unitățile școlare care vor trebui să aplice aceeași procedură.
Din punct de vedere tehnic, platforma www.primariapn.ro, este cea mai recomandată pentru a avea o secțiune dedicată acestei proceduri, simplă și accesibilă, administrată de căre serviciul IT din cadrul primăriei Piatra-Neamț.” – se arată în expunerea de motive a proiectului

PUBLICITATE