Piatra-Neamț: Până pe 6 august, Muzeul de Istorie găzduieşte expoziţia temporară „Arhitectul Ştefan Balş”

Începând din 18 iulie (şi până în 6 august) Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ găzduieşte expoziţia temporară Arhitectul Ştefan Balş (1902-1994). Expoziţia este parte integrantă a proiectului Restauratori români (coord. arh. Anca Filip).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Iniţiat de Institutul Naţional al Patrimoniului, proiectul are ca scop evocarea, readucerea în actualitate şi punerea în valoare a operei înaintaşilor arhitecţi, cu contribuţii majore la dezvoltarea domeniului protecţiei şi restaurării monumentelor istorice, care au activat în cadrul Comisiunii Monumentelor Istorice şi al Direcţiei Monumentelor Istorice.

Ciclul Restauratori români a debutat în anul 2014, printr-un proiect dedicat evocării complexei activităţii desfăşurate de arhitectul Horia Teodoru (1894-1976), în domeniul conservării şi restaurării monumentelor istorice www.horia-teodoru.ro. Anul 2015 a fost dedicat arhitectului Ion D. Trajanescu (1875-1964) www.trajanescu.ro.

În 2016 a venit rândul unei iniţiative menite să evoce complexa activitate a arhitectului Ştefan Balş, cel care este pe drept numit „părintele şcolii româneşti de restaurare„. În cele peste şase decenii de activitate, Ştefan Balş a restaurat peste 50 de monumente şi ansambluri istorice şi a format noi generaţii de arhitecţi restauratori. El este autorul a numeroase studii şi cercetări publicate în reviste de specialitate, a unor lucrări cu caracter monografic, a importante comunicări ştiinţifice.

Expoziţia foto-documentară (materialul digitizat este încărcat pe pagina web a proiectului cultural www.stefan-bals.ro) a fost prezentată publicului nemţean anul acesta, mai întâi la Cetatea Neamţ (vernisajul a avut loc cu ocazia Zilelor Cetăţii Neamţ şi a beneficiat de participarea coordonatorului proiectului, doamna arhitect Anca Filip).

Prin itinerarea expoziţiei la Piatra-Neamţ încercăm familiarizarea publicului cu una din figurile emblematice ale arhitecturii româneşti. Menţionăm că activitatea lui Ştefan Balş este legată de o serie de monumente de importanţă majoră pentru istoria şi cultura acestor ţinuturi; este vorba despre mănăstirea Neamţ, biserica din Războieni, Cetatea Neamţ şi nu în ultimul rând Biserica Sfântul Ioan şi turnul-clopotniţă din Piatra-Neamţ.

Vă aşteptăm să vizitaţi (la muzeu sau în spaţiul virtual) o expoziţie care, chiar dacă nu are un grad ridicat de spectaculozitate, vă propune o călătorie fascinantă în lumea arhitecturii şi a restaurării monumentelor istorice.

Programul de vizitare este de marţi până duminică în intervalul orar 10.00-18.00;

PUBLICITATE