Piatra-Neamț: Nu e de glumit cu ciupercile! 5 persoane au ajuns, marți, la spital

Cinci persoane au ajuns marți, 17 iulie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț având diagnosticul de intoxicaţie cu ciuperci.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform unui comunicat al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, marți, 17 iulie, la ora 22:53, un echipaj SAJ a preluat din municipiul Piatra-Neamț 3 persoane (o femeie de 57 de ani, un bărbat de 36 de ani și o minoră de 13 ani) pe care le-a predat la spital cu diagnosticul: „intoxicaţie cu ciuperci”.

O oră mai târziu, un alt apel la „112” a anunțat că alte două persoane (un bărbat de 52 de ani și un tânăr de 18 ani), au nevoie de intervenția medicilor după ce s-au intoxicat cu ciuperci. La fața locului (în localitatea Săvinești) s-a deplasat un echipaj cu asistent medical care a preluat victimele și le-a predat la UPU a Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

Potrivit specialiştilor, manifestările clinice ale intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de toxină conţinută de ciuperci, de cantitatea ingerată, de durata perioadei de incubaţie. Pot apărea tulburări gastro-intestinale precum vărsături, diaree, greaţă, halucinaţii, slăbiciune generală. Pentru a înlătura riscul de otrăvire, este recomandat ca ciupercile să fie procurate numai din unităţi autorizate, care prezintă o garanţie pentru consumatori şi ca acestea să fie preparate corespunzător. De asemenea, este important de ştiut că şi ciupercile comestibile pot deveni toxice dacă sunt vechi şi au un aspect alterat.

PUBLICITATE