Piatra-Neamț – 5 tone de gunoaie, culese în 4 ore, de voluntari, pe malul Bistriței

Ieri, 9 martie 2017, în orașul Piatra Neamț a avut loc campania de ecologizare a râului Bistrița ”Oraș curat și sănătos” ințiată de Asociația Volunteer for Life.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Necesitatea acestei acțiuni a apărut ca urmare a acumulării pe malul Bistriței de deșeuri menajere, animale moarte etc. care reprezentau un risc crescut de infecții biologice, infestare a solului și a pânzei freatice.

Întreaga acțiune a fost anunțată printr-un eveniment pe Facebook în urmă cu câteva zile prin care lansam un apel pentru mobilizarea a 50 de voluntari care să ni se alăture. Ceea ce a urmat, însă, a întrecut orice așteptări! La eveniment au participat peste 100 de voluntari, autorități locale, firme care ne-au finanțat materialele necesare etc.

Promovarea în plan local a evenimentului s-a făcut cu ajutorul AMS Solution SRL (bannere și pliante informative), iar firma SC Dynamic ’92 SRL ne-a ajutat cu transportul organizatorilor și a echipamentelor.
Cazarea organizatorilor a fost asigurată de prietenii noștri de la Hotelul Central Plaza. Și de data acesta SC Cibibon SRL a fost alături de asociația noastră cu delicioasele brioșe pe care le-am împărțit voluntarilor.

Operațiunile au beneficiat de prezența unui echipaj de poliție, a unui echipaj de jandarmi și a două echipaje de ambulanță (un echipaj tip B de la Serviciul de Ambulanță Neamț și unul tip C de la Smurd). Menționăm că la fața locului s-au prezentat și reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare, precum și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Sacii necesari colectării gunoaielor au fost puși la dispoziție de către Primăria Piatra Neamț. De transportul acestora s-a ocupat Serviciul public de salubritate, iar SC Bratner SRL a preluat animalele moarte. Pentru că această muncă a presupus și un risc bacteriologic, am asigurat materialele de protecție necesare în asemenea situații cu sprijinul financiar al SC RIFIL SA (mănuși, dezinfectanți speciali, măști, veste), al SC Auto Stefan SRL (măști cu filtru, caschete, combinezoane, cizme de cauciuc, veste).

Bilanțul acestei zile este următorul:

Voluntari care au participat:
– reprezentanți Cercului Militar Piatra Neamt: 15 persoane;
– salariați din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț – Formația Bistrița Aval: 10 persoane;
– elevi ai CSEI Alexandru Roșca: 40 persoane;
– personal CSEI Alexandru Roșca: 8 persoane (inclusiv doamna director, Irina Bălțătescu);
– elevi ai Liceului Pedagogic Gheorghe Asachi: 10 persoane;
– elevi ai Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț: 2 persoane;
– localnici care s-au alăturat ad-hoc: cca. 20 persoane;
– un echipaj ISU cu șalupă și scafandri care au curățat albia râului.

Rezultate:

În aproape 4 ore au fost strânse, de pe mai puțin de 1 kilometru, cca. 5 tone de gunoaie: ambalaje de plastic, materiale textile (în diverse stadii de putrefacție), cutii de aluminiu, saltele, paturi, pătuțuri de copii, pamperși, obiecte casnice, hârtii, fiare, animale moarte etc. Cea mai mare parte au constituit-o materialele plastice, despre care se știe că descompunerea lor naturală în mediul înconjurător se face în peste 500 de ani.

Dincolo de efectele dezastruoase asupra mediului, un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este acela că mare parte din deșeurile strânse sunt din categoria celor reciclabile. Ne-am bucura ca această campanie a noastră să reprezinte și un semnal de alarmă pentru ceea ce înseamnă consecințele acțiunii omului asupra mediului, cum pot apărea lângă noi tone de deșeuri care să ne pună viața în pericol.

Întrucât în cursul zilei de ieri am identificat și alte zone care necesită ecologizare, acțiunea se va relua și azi, 10 martie 2017. Ora și locul întâlnirii rămân aceleași: ora 13.30 la Muzeul de Istorie Piatra Neamț.

Campania este coordonată de către Dl. Ionuț Ursu – președinte al asociației – și de către dl. Adnan Zecheria – vicepreședinte.
Dorim să mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat și au făcut posibilă acest nou proiect al nostru! Fără dumneavoastră cele 4 tone de deșeuri ar fi încă acolo, pe malul Bistriței.

Asociația Volunteer for Life a luat ființă în primăvara anului 2016 și până în prezent a derulat mai multe proiecte, atât în țară cât și în străinătate. Cele mai recente campanii sunt: ”Și omul străzii este un suflet”, desfășurată în București în ianuarie 2017, prin care s-au acordat ceai cald, mâncare, asistență/intervenții medicale pentru oamenii străzii din București; ”Dăruim căldură refugiaților din taberele grecești”, desfășurată în octombrie 2016-martie 2017, prin care s-au colectat donații pentru refugiați, iar 3 dintre membrii asociației au efectuat o perioadă de voluntariat de cca o lună în Grecia.

sursa: Facebook
PUBLICITATE