Piața Centrală din Piatra-Neamț. Interesul politic versus interesul cetățeanului

Deschiderea Pieței Centrale reprezintă un subiect destul de sensibil și aici discuția are două componente: ce își doresc politicienii și ce își doresc cetățenii. Pentru că spațiul public al ultimelor zile a fost invadat de postări ale politicenilor, haideți să le luăm pe rând.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ce vor politicienii?

Pentru anumite spectre ale politicii locale, Piața Centrală reprezintă un acces facil la bani. Acesta este interesul și nu binele sau mulțumirea cetățeanului de rând. Partidele văd o posibilitate de a-și mai angaja o parte din activul de partid după modelul binecunoscut de la Locativ Serv, unde AGA, CA și Directorul sunt PSD 100%  și, de ce nu, o parte din sponsorii din campanie să se poată „desfășura” în spațiul noii piețe.

Este clar că majoritatea aflată la putere în Piatra-Neamț, adică PSD și anexele PMP + ALDE sunt primii pretendenți în a se înfrupta din ceea ce putem numi deja „afacerea Piața Centrală”, dovadă fiind ieșirile publice ale acestor partide care strâng semnături, fac sondaje online, se străduiesc din răsputeri ca această afacere să ajungă în curtea lor.

Ce vor cetățenii?

Pe simplul cetățean, omul de rând, îl interesează un singur lucru: piața să se deschidă odată. Nu contează cine, cum, de ce și cu cine va administra piața, ei vor să nu mai înghețe la tarabele din parcare sau să cumpere produse expuse neigienic. Vor condiții demne și normale, vor să vadă producători locali, vor produse de calitate și prețuri decente. Atât!

Dacă e să punem pe primul loc voința cetățeanului, piața trebuie să se deschidă cât mai curând iar acest lucru se poate îndeplini doar dacă Piața Centrală rămâne, cel puțin pentru o perioadă, în administrarea SC Urban. Dacă se încearcă intrarea direct într-un proces de licitație, vor urma contestații, procese, și ne va prinde anul 2018-2019.

Sunt discuții diverse, cum că SC Urban nu ar administra bine piața pentru că este în insolvență. Total greșit! Insolvența presupune urmarea unui calendar bine stabilit de către un judecător, iar cheltuielile societății sunt mai mult decât monitorizate de către instanță. Pe când o altă societate, fie că vorbim de un SRL sau de o societate a Consiliului Local, ar avea voie să facă ce dorește cu administrarea pieței. Sa facem un exercițiu de imaginație: cum ar fi, spre exemplu, ca piața să fie preluată de Locativ Serv, după ce au ieșit la iveală o mulțime de ilegalități, inginerii financiare și abuzuri de nedescris ale actualei conduceri (după cum au prezentat angajații)? Ar fi un dezastru de la bun început.

Ca și concluzie, ar trebui ca interesul cetățeanului să primeze și Piața Centrală să fie deschisă până de Paște. Apoi, să fie o procedură transparentă de licitație și de atribuire a spațiilor, cu o dezbatere publică, comisie din partea Consiliului Local, televiziuni, presă, etc.

Instaurarea unei stări de normalitate este la câteva zile distanță, pentru că vineri, consilierii locali sunt chemați să hotărască prin votul lor cand se va deschide piața.

Vom vedea daca va prima interesul cetățeanului sau interesul partidului.

PUBLICITATE