Pesta porcină africană a pus DSVSA Neamț în alertă! Vezi recomandările

In data de 31.07.2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Pesta porcina africana este o boala a porcinelor domestice si salbatice, mortala pentru porcii care se imbolnavesc.
Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Pentru protejarea efectivelor de porci de aceasta boala, DSVSA Neamt recomanda in cazul gospodariilor populatiei aplicarea urmatoarelor masuri:

1. Notificarea medicului veterinar din localitate pentru identificarea (aplicarea unei crotalii) efectivelor de suine aflate in proprietate; 2. A nu se intra in adaposturile in care se cresc porci cu incaltamintea si hainele cu care s-a mers pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa se puna o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;
3, Cresterea porcilor sa se faca in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu proprietari straini care detin porci domestici;
4. Porcii sa nu fie hraniti cu resturi alimentare/laturi/spalaturi provenite de la carnea de porc gatita in familie; daca exista vanatori in familie care aduc carne de mistret sub nici o forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de cane;
5. Scroafele si vierii nu vor fi scosi din gospodarie in scopul montei cu animale din alte exploatatii;
6. Nu cumparati porci din locuri necunoscute, fara a fi identificati (aplicare de crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
7. Sa nu se foloseasca in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp pentru ca aceasta ar fi putut sa vina in contact cu porcii mistreti bolnavi.

In cazul in care proprietarul de porci suspecteaza ca un porc este bolnav sa anunte medicul veterinar de libera practica imputernicit din localitate sau DSVSA Neamt.

In cazul inregistrarii unei supiciuni de boala sau la aparitia unui focar de pesta porcina africana, porcii vor fi ucisi, conform legislatiei sanitare veterinare, iar proprietarul va fi despagubit de catre stat la pretul de piata al animalelor.

PUBLICITATE