Persoanele cu dizabilități, gratis la muzee, spectacole, competiții sportive, teatre, etc.


Persoanele cu dizabilități din județul Neamț vor avea șansa din acest an de a intra gratuit la muzee, spectacole, competiții sportive, teatre, etc, atât din țară cât și din Europa în baza Cardului European pentru Dizabilitate.  Facilitatea se adresează tuturor persoanelor cu handicap, indiferent de tipul și gradul acestuia, atât pentru copii cât și pentru adulți și are scopul de a asigura mobilitate persoanelor cu dizabilități și de a veni în sprijinul lor pentru a avea o viață cât mai activă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Inițiativa emiterii acestui card aparține Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități iar implementarea va fi posibilă printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană, lansat în luna martie a acestui an. Este un proiect-pilot la nivel european pentru asigurarea incluziunii sociale prin participarea la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber a persoanelor cu dizabilități, ce se va desfășura în România și în alte state membre UE: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda și Malta. Motto-ul proiectului este „Fără bariere prin Europa” și invită la o călătorie de cunoaștere, socializare și extindere a propriei lumi.

Marți, 19 aprilie, la Iași, a avut loc o întâlnire a reprezentanților ANPD cu toate structurile DGASPC din județele Moldovei pentru a stabili etapele de implementare a acestui instrument destinat persoanelor cu handicap. Concret, începând cu luna august vor fi emise primele 50.000 de carduri la nivel național, (în medie, aproximativ 1.000 în județul Neamț), în baza cererilor adresate de către persoanele cu handicap, acordarea lor făcându-se în ordinea solicitărilor. Tot câte 50.000 de carduri vor emise și în celelalte țări europene ce fac parte din proiect. Lista muzeelor, evenimentelor și competițiilor care acceptă astfel de carduri, atât din țară cât și din UE va fi disponibilă și actualizată permanent pe site-ul ANPD, urmând să existe și aplicații în alfabetul Braille, astfel încât cardul să fie accesibil și nevăzătorilor.

Acordarea acestor carduri  pentru persoanele cu dizabilități sperăm să reprezinte un stimulent de a-și depăși limitele, de a se integra și, de ce nu, de a se bucura de avantajele unei vieți active. Ne-am dori să fie totodată o invitație spre cunoaștere și o modalitate concretă de integrare socială și culturală“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.
În județul Neamț sunt peste 19.300 de persoane cu handicap, dintre care mai bine de 2.000 sunt copii.

PUBLICITATE