În perioada 11-14 aprilie, redescoperiți Paştele de altădată la Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ

În perioada 11-14 aprilie 2017 grupurile de elevi care vor vizita Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ vor beneficia de un ghidaj adecvat acestei perioade din an. Astfel, vom face o incursiune în satul tradiţional şi vom încerca să redescoperim semnificaţiile uitate ale acestei sărbători, atunci când oamenii aşteptau în curăţenie trupească şi sufletească să se întâmple Miracolul. Ţăranii făceau curat în casă şi în ogradă, îşi pregăteau haine noi, iar cu gândul la cei care nu mai erau, dar al căror spirit venea acum pe pământ, curăţau mormintele şi făceau focuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Intensele trăiri spirituale din Săptămâna Patimilor erau însoţite de pregătirile din gospodărie, de prepararea alimentelor rituale. Cine mai ştie legendele despre originea ouălor roşii sau de câte ori am folosit expresia „a fi frumos ca un ou roşu de Paşti”? Care gospodină mai face cu lopata pe pereţii cuptorului semnul crucii, înainte de a băga pasca la copt (în cazul în care mai coace pasca în casă) şi mai spune: „ Cruce-n casă,/Cruce-n piatră,/Dumnezeu cu noi la masă,/ Maica Precesta la fereastră”?  

După Vinerea Mare, când omenirea rămâne fără protecţia divină, urmează Învierea Domnului ce readuce speranţa. Înainte,  tot satul venea la slujbă, lua Lumina, se sfinţeau coşurile cu alimente tradiţionale, unele fiind considerate, peste an, leacuri. Nimic nu era lăsat la voia întâmplării: masa se aşeza cu grijă, ciocnitul ouălor nu era o joacă, ci se făcea după reguli bine stabilite. Sărbătorile continuă cu Săptămâna Luminată, cu restabilirea echilibrului în lume.  Toate acestea ne amintesc de o civilizaţie autentică, dispărută, dar pe care o putem aduce la viaţă evocând-o într-o ambianţă caldă şi primitoare (cum era casa românului), la Muzeaul de Etnografie din Piatra Neamţ.

(muzeograf Florentina Buzenschi)

PUBLICITATE