Patru incendii de vegetație într-o singură zi pe raza județului Neamț


Marţi, 23.02.2016, la ora 10:56, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu pe un teren viran din satul Târpeşti, comuna Petricani. La locul indicat s-au deplasat un ofiţer şi opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ cu o autospecială de stins incendii şi o ambulanţă SMURD. Pompierii au fost nevoiţi să lase autospecialele de intervenţie la aproximativ doi kilometri de zona unde se manifesta incendiul. Ajunşi la locul intervenţiei, militarii au constatat că ardea vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, la aproximativ jumătate de kilometru de pădure, spre care vântul, de intensitate medie, ducea flăcările. Pompierii au stins incendiul, după operaţiuni ce au durat o oră. Cauza probabilă a incendiului: acţiunea intenţionată. La intervenţie a participat şi un memvru al SVSU Petricani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Marţi, 23.02.2016, la ora 13:48, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu de vegetaţie pe un teren din comuna Alexandru cel Bun. La locul indicat s-au deplasat şase subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de stins incendii şi au constatat că ardea vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 1500 mp. Pompierii au stins incendiul, după operaţiuni ce au durat o oră şi jumătate. Cauza probabilă a incendiului: focul deschis în spaţii deschise.

Marţi, 23.02.2016, la ora 15:58, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu pe un teren viran din satul Petricani. La locul indicat s-au deplasat opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ cu o autospecială de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, constatând că ardea vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar. Pompierii au stins după o jumătate de oră incendiul, a cărui cauză probabilă de producere este focul deschis în spaţii deschise.

Marţi, 23.02.2016, la ora 17:10, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu pe un teren viran din comuna Crăcăoani. La locul indicat s-au deplasat cinci subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ cu o autospecială de stins incendii, constatând că ardea vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ două hectare. Pompierii au stins după aproape o oră incendiul, a cărui cauză probabilă de producere este focul deschis în spaţii deschise.


Având în vedere că, în perioada ce urmează, proprietarii de terenuri vor curăţa suprafeţele de vegetaţie uscată folosind focul, pentru a preveni situaţiile în care flăcările pot crea pagube, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli:

a) înaintea începerii activităţii se cere aprobare de la Primăria/ Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii:
b) condiţii meteorologice fără vânt;
c) parcelarea în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
d) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
g) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
i) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

PUBLICITATE