Patrimoniul cultural național – prioritate maximă pentru conducerea Complexului Muzeal Județean Neamț

Nu mai departe de încheierea unor ample discuții referitoare la strategiile de abordare a managementului cultural pentru perioada care va urma, conducerea Complexului Muzeal Județean Neamț, prin managerul său, dr. Iulian Ghercă, demarează acțiunile concrete de implementare a obiectivelor specifice referitoare la patrimoniul cultural național aflat în administrare, la mijloacele și procedeele specifice de protejare, conservare și punere în valoare a vestigiilor istorice și arheologice ale județului Neamț, dar și a imensului spațiu cultural național, translarea demersului găsindu-și aplicarea eficientă în laborioasa coagulare a tuturor factorilor decizionali direct implicați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, Complexul Muzeal Județean Neamț, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Neamț și sub egida Consiliul Județean Neamț, lansează invitația la simpozionul „Patrimoniul cultural și situațiile de urgență: regimul de protejare și securitatea bunurilor” pentru a discuta despre potențialul resurselor culturale și perspectivele valorificării lor de la nivelul național la cel local. Simpozionul va avea loc la Piatra Neamț în perioada 28-30 septembrie 2017.

Conducerea instituției muzeale de prim rang din județul nostru a înțeles pe deplin că moștenirea culturală este elementul care definește într-o manieră sensibilă vechimea și originalitatea tradițiilor unei comunități. Protecția patrimoniului cultural tine de înregistrarea, evidența, cercetarea, salvgardarea și valorificarea lui. Obiectivele de patrimoniu cultural sunt cartea de vizită a fiecărei localități. În contextul realităților sociale și culturale actuale patrimoniul cultural este deseori supus riscului de a fi deteriorat sau chiar distrus. Patrimoniul cultural este supus riscurilor precum oricare alte bunuri. De aceea, pentru protejarea moștenirii culturale avem nevoie de un management eficient care să propună un ansamblu de măsuri pentru a salva, cerceta, conserva și restaura aceste resurse. Este necesară o colaborarea mai strânsă între instituțiile în custodia cărora se află vestigiilor culturale și cele responsabile de stări excepționale pentru a preveni situațiile de incendiu, inundație, furt organizat etc. sau în caz de necesitate pentru a interveni operativ și cu mai puține consecințe negative asupra clădirilor și bunurilor culturale.

În mod concret, simpozionul are ca scop analiza situației din România privind tendințele, practicile curente și modul în care se păstrează și se valorifică moștenirea culturală. Participarea experților în domeniul managementului patrimoniului cultural ne va permite, pe de o parte, organizarea unei dezbateri publice privind starea reală a lucrurilor, pe de altă parte, realizarea unui schimb de opinii și experiență privind politicile și strategiile eficiente de ocrotire în acest domeniu.

La realizarea acestui proiect sunt invitați să participe experți în domeniul managementului patrimoniului cultural din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului de Interne, Direcțiilor Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Universităților și Muzeelor din România.

Simpozionul va fi structurat pe ateliere după cum urmează:

  1. Regulile de protejare a patrimoniului cultural;
  2. Instituții responsabile de asigurarea securității bunurilor culturale;
  3. Situațiile de urgență și intervențiile de salvare a patrimoniului cultural;
  4. Noi tendințe în protejarea și valorificarea moștenirii culturale

Toți cei care intenționează să participe la această manifestare sunt rugați să trimită titlul, rezumatul comunicării și apartenența instituțională, până la data de 30 aprilie 2017, la adresa de e-mail a Complexului Muzeal Județean Neamț: [email protected]. Organizatorii vor asigura costurile de cazare și masă.

Dr. Iulian Ghercă
PUBLICITATE