Parteneriatul public-privat, soluția M10 pentru dezvoltarea economică a municipiului Piatra-Neamț


Nu este deloc o noutate soluția parteneriatului public-privat, respectiv cooperarea, în diferite forme, dintre autoritățile publice și mediul de afaceri, în scopul asigurării finanțării, construcției, renovării, managementului, întreținerii unei infrastructuri sau furnizării unui serviciu. Este o procedură des întâlnită în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, axată pe proiecte ce vizează dezvoltarea infrastructurii, turismului, construcția de școli, spitale dar și pentru prestarea serviciilor sociale (în special în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale) sau de securitate (în parteneriat cu firmele private de pază și securitate).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ana Monda, candidatul partidului M10 la primăria Piatra-Neamț vine cu soluția implementării de parteneriate public-privat care să fie cu triplu beneficiu.

Administrația publică va beneficia de soluții diverse de finanțare privată a proiectelor publice, reducerea costurilor din bugetul propriu, utilizarea know-how-ului și a managementului privat în cadrul proiectelor, eficiența crescută în dezvoltarea proiectului, o perioada de implementare mai mică, inovație tehnică și un nivel mai ridicat al calității serviciilor furnizate.

Sectorul privat, respectiv investitorul,  găsește în aceste parteneriate o excelenta oportunitate de afaceri în cadrul căruia aduce resurse financiare proprii sau trebuie să le atragă folosindu-se de fonduri europene.

Cea de-a treia categorie o constituie populația. Dezvoltarea sectorului economic în zonă va aduce după sine crearea de locuri de muncă.

DSC_6786”Știu că lipsa locurilor de muncă este o problemă acută a pietrenilor și nu numai. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu mediul privat dar și cu specialiști în domeniu, care s-au alăturat echipei M10, am găsit soluția parteneriatului public-privat pentru a duce la o dezvoltare economică viabilă a municipiului Piatra-Neamț. Astfel nu vom fi nevoiți să cheltuim din banul public pentru a face acest lucru ci ne vom îndrepta atenția spre investitorii privați sau chiar ONG-uri. Vom discuta, le vom împărtăși ideile noastre privind anumite proiecte dar acceptăm și propuneri noi din partea acestora. Între administrația publică și mediul privat trebuie să existe o continuă colaborare și un ajutor reciproc pentru a duce la un mediu economic onest și competitiv din care toată lumea să aibă de câștigat” a declarat Ana Monda, candidatul partidului M10 la Primăria Piatra-Neamț.

Prin intermediul acestui tip de parteneriate resursele financiare private vor completa efortul administrațiilor publice, iar riscurile se vor impărți între partenerul public și cel privat. Cu siguranță genul acesta de proiecte ar putea să joace un rol important pentru o dezvoltare economică rapidă și sănătoasă.

PUBLICITATE