Părintele Proclu Nicău, pustnicul din Neamț, s-a mutat la Domnul


Părintele Proclu Nicău, pustnicul în vârstă de 88 ani din Mitocu Bălan (județul Neamț), a trecut la Domnul, sâmbătă, 28 ianuarie 2017. Trupul său este depus la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde va fi înmormântat marți, 3 februarie, la ora 10:30.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Părintele Proclu Nicău, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. A fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, la data de 1 noiembrie 1948. A fost trimis în 1949, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici. Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele Cleopa, părintele Proclu a ales viața de liniște. Zeci de ani, părintele a trăit în simplitate, într-o căsuță de la marginea satului Mitocu Bălan. notează doxologia.ro

Părintele era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Fiind căutat tot timpul de numeroși oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: aţi venit la un moş prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viaţa mea e un deal şi-o vale, nimic folositor.

D.M.B.
sursa: basilica.ro
PUBLICITATE