Omagiu Sidoniei Hogaș, 40 de ani de la moarte – la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș“


afis hogasPietrenii sunt invitați la o seară muzeală ce va avea loc la în data de 19 aprilie, începând cu ora 17.00, la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș“, intitulată „Omagiu Sidoniei Hogaș, 40 de ani de la moarte“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Programul manifestărilor
17:00 Omagiu adus de Societatea Scriitorilor din Neamț lui Calistrat Hogaș și Sidoniei C. Hogaș
17:30 Prezentare de carte:
Sidonia C. Hogaș, Tataia. Amintiri din viața lui Calistrat Hogaș, Editura Crigarux
Calistrat Hogaș, Opere complete, Editura Crigarux
18:00 Dan Iacob – Lectură din proza lui Calistrat Hogaș
18:30 Te Deum – Slujbă de pomenire. 40 de ani de la moartea Sidoniei C. Hogaș

Sidonia C. Hogaş
– născută la 31 ianuarie 1882 la Piatra-Neamţ; părinţi Calistrat Hogaş şi Elena Constantiniu; este al şaptelea copil al familiei;
– va studia pianul la Conservatorul ieşean; din cauza unui accident nefericit îşi pierde mobilitatea mâinii drepte iar visul de a concerta se spulberă;
– după terminarea studiilor va urma cariera didactică: Şcoala Profesională „Sf. Sava” Iaşi (1912), Şcoala Secundară din Ploieşti (1913), profesoară la Şcoala secundară particulară de fete „Eugenia Popovici şi Valentina Focşa” din Piatra-Neamţ (în 1934 devine actualul Colegiu Naţional „Calistrat Hogaş”). Se pensionează în 1942 dar continuă să dea lecţii de pian.
– dintre elevii ei care ulterior au făcut cariere strălucite s-au numărat Lucia Roic, Emil Rotundu şi Elena Botez.
– în 1967 donează clădirea şi împrejurimile autorităţilor locale cu scopul de a se realiza un Muzeu Memorial. Coincidenţă, sau nu, moare în ziua de naştere a tatălui, Calistrat Hogaş, 19 aprilie 1976.

PUBLICITATE