Om de afaceri din județul Neamț, trimis în judecată de DNA

Avocatul Luminița Mazilu din Baroul București și un om de afaceri din județul Neamț (unul din martorii importanți în acuzarea fostului primar Gheorghe Ștefan în dosarul „Microsoft”), Draghiș Decebal, au fost trimiși în judecată de DNA, astăzi (9 februarie). Aceștia sunt acuzați că ar fi primit mită peste 430.000 de euro de la un om de afaceri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MAZILU LUMINIȚA – CECILIA, avocat în cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani,

DRAGHIȘ DECEBAL SILVIU pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– instigare la spălare de bani săvârșită în forma participației improprii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpații Mazilu Luminița și Draghiș Decebal au pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), în cursul lunii decembrie 2009, un procentaj de 10% din suma ce urma să-i fie atribuită de Administrația Fondului de Mediu, pentru două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile.

În schimbul banilor pretinși, cei doi inculpați au promis martorului că își vor exercita influența pe lângă funcționarii publici cu funcții de conducere din cadrul instituției publice menționate anterior, pentru a-i determina să aprobe cererile de finanțare privind proiectele respective.

În același context, în perioada 22.06.2010 – 10.01.2012, inculpații Mazilu Luminița și Draghiș Decebal au primit de la omul de afaceri, în tranșe, prin transferuri bancare suma totală de 430.752 euro, reprezentând contravaloarea unor contracte fictive de asistență juridică.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de bani primită în condițiile de mai sus, inculpata Mazilu Luminița și o altă persoană ce a acționat fără vinovăție ca urmare a instigării inculpatului Draghiș Decebal au transferat banii respectivi în conturile unor societăți comerciale în baza unor contracte de prestări servicii care, în realitate, nu au fost realizate niciodată.

Sumele de bani reprezentând prețul traficului de influență, astfel introduse în circuitul civil, au fost în final, în cea mai mare parte, retrase în numerar și predate de doi intermediari inculpatului Draghiș Decebal.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Draghiș Decebal Silviu. Aceeași măsură s-a dispus și asupra sumelor de bani din conturile bancare ale inculpatei Mazilu Luminița – Cecilia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Vezi și Dosarul Microsoft. Apropiații lui Gheorghe Ștefan povestesc traseul șpăgii

PUBLICITATE