Oare autoritățile din Neamț au simțit cutremurul?


Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade a avut loc, în această noapte (23-24 septembrie) la ora 2.11 în România. Seismul a fost resimțit și în județul Neamț. (Vezi articolul – AICI)

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cutremurul s-a văzut cel mai bine pe reţelele de socializare. Românii din zonele unde seismul a fost resimţit cel mai puternic au avut o noapte albă, şi mulţi dintre ei au povestit pe Facebook momentele de panică prin care au trecut.

După aproximativ 11 ore de la seism, timp în care toate rețelele de socializare erau bombardate cu postări și comentarii iar televiziunile erau invadate de burtierele cu „breaking news”, a apărut o primă reacție, pe Facebook, din partea autorităților nemțene:
Imediat dupa producerea cutremurului , ISU Neamt a dispus patrule pe teren pentru a monitoriza si interveni in caz de necesitate.
NU A FOST NICI O SITUATIE DEOSEBITA !
Serviciului de Ambulanta Judetean nu a fost solicitat sa intervina in nici o situatie legata de cutremur.
Declanşarea unui cutremur ne surprinde întotdeauna. Trebuie să înţelegem că un astfel de eveniment nu va putea fi prevenit, iar consecinţele lui, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare dintre noi înţelegem să ne pregătim şi să ne comportăm corect într-o astfel de situaţie – a postat subprefectul Vlad Ciurea, în jurul orei 10:45

O stare de panică, la o oră târzie din noapte ar fi trebuit să producă o minimă reacție a autorităților, nu pe Facebook și nu după 11 ore. Chiar dacă la Neamț nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale, la câțiva kilometri, în Iași, unele clădiri vechi din oraş au avut probleme, de asemenea, mai multe persoane au sunat la 112, solicitând ambulanţa în urma unor atacuri de panică.

Populația a fost panicată iar reacția autorităților, pentru a da lămuriri și a liniști, este firească. Când se trezesc dimineața, oamenii vor să vadă o reacție oficială, vor să știe dacă au fost victime sau pagube importante, nu să citească pe Facebook.

D.M.B.

 

PUBLICITATE