Numărarea voturilor la alegerile din 11 decembrie va fi supravegheată cu camere video


Guvernul a luat două noi măsuri în scopul asigurării corectitudinii și integrității procesului electoral pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, printr-o Hotărâre adoptată astăzi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Filmarea numărării voturilor după închiderea urnelor se va face cu tabletele aflate deja în dotarea secțiilor de votare, iar sarcina va reveni operatorului de calculator din fiecare secție. Acesta va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare, în scopul asigurării posibilității organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor art. 92 și art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, se arată în proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Afacerilor Interne

Reamintim că toate secțiile de votare au fost dotate, pentru alegerile locale din 5 iunie, cu tablete pentru prevenirea votului ilegal.

A doua măsură va permite Ministerului Afacerilor Interne achiziționarea unor plicuri de plastic trasparent, înseriate, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere. Pentru achiziționarea acestor plicuri sunt asigurate fonduri din bugetul MAI. Acest nou model de plic este necesar pentru a împiedica desfacerea plicului și resigilarea acestuia pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor, dar pentru a putea verifica în orice moment numărul ștampilelor sigilate, fără desigilarea plicului.

Potrivit legislației în vigoare, după închiderea localului secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral și a persoanelor acreditate, verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor de votare și introduce ștampilele cu mențiunea VOTAT într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

D.M.B.
PUBLICITATE