Neamț: șofer de microbuz, sancționat pentru că nu a respectat perioada minimă de repaus zilnică

Poliţiştii au desfășurat, pe parcursul a două zile, o acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum și autovehiculele special destinate transportului de elevi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma neregulilor constate, au fost aplicate 6.576 de sancțiuni contravenționale, au fost reținut 372 de permise și au fost retrase 149 de certificate de înmatriculare.

În perioada 7 – 8 iunie 2017, Direcția Rutieră a coordonat, la nivel național, o acțiune care a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță rutieră, prin prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum și autovehiculele special destinate transportului de elevi.

La activitățile de control au participat 1.568 de polițiști de la rutieră și 810 polițiști de ordine publică, fiind aplicate 6.576 de sancțiuni contravenționale.

Astfel, polițiștii au aplicat 196 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea legislației specifice transporturilor rutiere publice – conform prevederilor H.G. 69/2012, privind transporturile rutiere și 63 pentru nerespectarea prevederilor O.G. 37/2007 actualizată, privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora.

De asemenea, au fost aplicate 7 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 92/2007, privind Serviciile de transport Public Local, 77 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003, privind transportul în regim taxi și în regim de închiriere și 66 pentru conducerea unui autovehiculul pe drumurile publice de către o persoană ce se află sub influența alcoolului.

Au mai fost aplicate 109 sancțiuni pentru defecțiuni tehnice, 641 pentru neportul centurii de siguranță, 96 pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii autovehiculelor, fără dispozitiv tip ,,mâini libere”, 40 pentru neefectuarea în termenul legal a inspecţiei tehnice periodice și 5.186 pentru alte abateri prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.

În cadrul activităților de control, polițiștii au reținut 372 de permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumul public, dintre care 66 pentru conducere sub influența alcoolului, iar, pentru defecțiuni tehnice sau dotări suplimentare, au fost retrase 149 de certificate de înmatriculare.

Pe parcursul acţiunii au fost constatate 82 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, din care 18 de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influența alcoolului și 30 infracțiuni de altă natură.

Astfel de acțiuni vor fi organizate și în perioada următoare.

Exemple:

  • Un bărbat, de 66 de ani, din județul Neamț, a condus un microbuz și în urma controlului efectuat s-a constatat că acesta nu a respectat perioada minimă de repaus zilnică și durata maximă zilnica de conducere. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional în conformitate cu prevederile art. 8 din O.G. 37/2007.
PUBLICITATE