Neamț: Reacție pertinentă a medicului de pe ambulanță, în cazul pacientei cu piciorul amputat

Cazul pacientei plimbate 7 ore între spitale declanşează o anchetă de proporţii dar și reacții din partea celor implicați. Astfel, medicul de pe ambulanță, Gabriel Popescu, a avut o ieșire în urma articolelor apărute în presa centrală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Am incercat sa fiu corect si sa nu fac relatari in presa pana nu se incheie ancheta declansata. Dar se pare ca celelalte parti implicate nu joaca corect. De asemenea mi se pare corect ca in astfel de cazuri autorul (autoarea) articolului sa ceara opinia tuturor partilor implicate. Mie nu mi s-a cerut. In schimb dansa scrie „Medicul de pe ambulanţă, dr. Gabriel Popescu, a considerat că victima politraumatizată poate fi tratată în spitalele din Neamţ şi că nu are nevoie de îngrijire într-un spital de urgenţe în care pot colabora specialişti din mai multe zone medicale”. Total fals. – a fost mesajul postat de medicul Gabriel Popescu

Acesta susține că decizia de a transporta pacienta la spitalul din Roman a fost dictată de starea critică a pacientei (conform Ordinului 1091/2006 pacientul critic nu poate fi transportat inainte de a fi stabilizat in cel mai apropiat spital)

Decizia de a nu mai astepta elicopterul (care a sosit la 15 minute dupa predarea pacientei la Spitalul Roman) si de a o transporta la acel spital aflat la 7 minute distanta a fost dictata de starea critica a pacientei. Conform Ordinului 1091/2006 pacientul critic nu poate fi transportat inainte de a fi stabilizat in cel mai apropiat spital, in cazul de fata Spitalul Roman. Ca sa stabilizezi un soc hemoragic trebuie sa opresti sangerarea, in cazul de fata o artera a gambei stangi era sectionata. In ambulanta nu ai Ecograf sau CT ca sa vizualizezi hematoamele abdominale capsulare sau ruptura de organ in 2 timpi ce poate duce la pierderea pacientei in cateva minute.
Se spune ca eu nu am tinut legatura cu Dispeceratul Neamt. Imi pare foarte rau, dar eram ocupat cu stabilizarea victimelor. In schimb nimeni de la Dispeceratul Neamt nu m-a sunat pe telefon sau sa ma contacteze prin statia de radioemisie, asa cum ii obliga fisa postului. In schimb am fost sunat de medicul coordonator SMURD Iasi care mi-a spus ca trimite elicopterul; eu afirmand ca pacienta trebuie mai intai stabilizata si apoi transportata. Iar faptul ca pacienta a ajuns dupa 7 ore la Iasi, se datoreaza faptului ca Iasul a refuizat in prima instanta sa o primeasca dupa ce medicul chirurg de la Roman a reusit reconstructia arterei afectate oprind sangerarea. Aceasta e afirmatia dumnealui atunci cand am preluat pacienta din sala de operatie si am transportat-o la Piatra Neamt – a mai scris medicul pe pagina de Facebook

PUBLICITATE