Neamț – Protecția Consumatorului: Sfaturi importante pentru cei care își fac aprovizionarea de Paște

In perioada 15-17.04.2017, CJPC Neamt va asigura pentru eventualele sesizari/reclamatii permanenta atat prin intermediul numarului de telefon 0233/217090, cat si online pe website-ul institutiei www.anpc.gov.ro , urmand ca echipele de comisari sa se ocupe de fiecare situatie cu maxima promptitudine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reamintim cateva recomandari de baza, pentru a fi siguri ca toate categoriile de consumatori, indiferent de venituri, care isi fac aprovizionarea pentru Sarbatorile Pascale, au la indemana setul de informatii necesare pentru a se autoproteja si a sesiza ANPC in cazul unor nereguli:

Carnea
Pentru a fi siguri de calitatea buna, este recomandat sa cumparati carnea de miel din macelarii, magazine alimentare si locuri special amenajate in piete.
Se vor verifica proprietatile organoleptice ale produselor (culoare,miros, aspect)
Carnea trebuie sa fie elastica, sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare, si, cel mai important, trebuie sa prezinte stampila sanitar-veterinara.
Odata cumparata, carnea se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
Se va verifica pretul afisat si concordanta dintre acesta si cel de pe bon.
Evitati cumpararea de carne din locuri neautorizate ( lipsa conditii de transport, depozitare, comercializare,lipsa bon fiscal care sa justifice tranzactia comerciala ) deoarece riscati sa cumparati produse neconforme, nesigure care va pot afecta sanatatea.

Pestele
La cumparare, verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna. In aceste cazuri, pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea voastra.
Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, astfel incat sa fie partial acoperit de gheata.

Ouale
Pentru ca in aceasta perioada, ouale sunt probabil cele mai cautate, trebuie sa sa fiti foarte atenti cand le achizitionati. Astfel, evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta. Daca le-ati cumparat, iar la spargere, constatati ca au albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul, ar fi mai bine sa nu le consumati.
De asemenea, trebuie sa verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate, sau pe un afis, impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere, etc.

Vopseaua de oua
Indiferent de culoarea pe care o preferati, este indicat sa cumparati vopseaua de oua numai din locuri autorizate. Le fel ca in cazul celorlalte produse, urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta pericol pentru sanatate.

Produsele de patiserie
Daca doriti si produse de patiserie, este recomandat, ca si in cazul vopselei de ou, sa le cumparati numai din locuri autorizate.
De asemenea, trebuie sa fiti atenti la curatenie, astfel ca spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute.
Produsele de patiserie sunt scutite de indicarea datei durabilitatii minimale, insa trebuie sa aveti in vedere ca produsele neambalate trebuie sa fie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei.

Vinul
Vinul este unul dintre produsele ce nu poate lipsi din casa in perioada sarbatorilor, iar, pentru mai multa siguranta, este bine sa fie cumparat din locurile autorizate.
Nu va lasati „ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului.

PUBLICITATE