Neamț: Povestea incredibilă după accidentul de ieri. Plimbată 7 ore între spitale. Au fost nevoiţi să-i amputeze piciorul

O femeie implicată în accidentul de ieri, 21 mai, din județul Neamț, a fost plimbată 7 ore între spitale, iar medicii au fost nevoiţi să-i amputeze piciorul pentru a-i salva viaţa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Totul a început cu un accident de circulație, cu trei victime (dintre care două rănite ușor), în jurul orei 13:30 – 14:00, la ieșire din municipiul Roman, în localitatea Traian (comuna Săbăoani). Mașina s-a răsturnat, într-un şanţ, după ce şoferul a pierdut controlul volanului. (vezi articolul – AICI)

Iniţial s-a anunţat că este vorba despre un autocar şi că sunt trei victime, de la Iaşi s-a decis trimiterea unui elicopter SMURD. (Presa din Iași, relata că în incident a fost implicat un autocar în care se aflau 20 de persoane). Elicopterul SMURD a ajuns în zona accidentului (în mai puțin de 20 de minute de la decolare), doar că, victima (o femeie în vârstă de 63 de ani) fusese deja preluată de către un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean pentru a o transporta la Spitalul Municipal Roman.

”Cei de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ au ajuns acolo şi au constatat că era vorba despre o pacientă în stare foarte gravă, de 63 de ani, pentru care noi am decis aducerea cu elicopterul, însă alta a fost decizia medicului de pe ambulanţa SAJ Neamţ, care a transferat pacienta la Spitalul Roman”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prof. univ.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi.

Pentru că, pe lângă politraumatisme la nivel cranian şi cervical, piciorul victimei era strivit, medicii de la Roman au decis transferul femeii la Spitalul de Urgență din Piatra-Neamţ.

Ei bine, după alte câteva ore, de la spitalul din Piatra-Neamț s-a cerut intervenţia elicopterului SMURD, pentru transferul femeii la Iaşi dar pentru că vremea nu permitea ridicarea de la sol a elicopterului, femeia a fost transferată terestru până la Iaşi.

„victimă sex feminin, 63 ani, diagnostic: politraumatism prin accident rutier, şoc traumatic, transportată de un echipaj cu medic la CPU Roman, apoi transferată la UPU a Sp. Judeţean de Urgenţă P.Neamţ; din UPU a fost preluată de echipajul TIM şi la limita de judeţ a fost predată echipajului cu medic, care a transportat-o la Iaşi” – se arată în comunicatul SAJ Neamț

Abia la şapte ore de la accident femeia a ajuns în sala de operaţie, unde medicii ieşeni au trebuit să îi amputeze piciorul pentru a-i salva viaţa- notează aceeași sursă citată (mai multe puteți citi – AICI)

Gabi Popescu, medicul care a coordonat intervenția, a avut o reacție (pe Facebook), la adresa SMURD, după tot incidentul:

Cam asta se-ntâmplă când achiziţia de elicoptere primează în faţa achiziţiilor de ambulanţe. Cam asta se-ntâmplă când la coordonarea SMURD este un rezident care se remarcă doar prin conversaţia total lipsită de profesionalism, de bună-cuviinţă şi de colegialitate faţă de cei de la ambulanţă. Cam asta se-ntâmplă când nu verifici informaţia primită şi o-nghiţi ca pelicanu’. Eu fiind medicul care a coordonat la faţa locului (şi nu din fotoliu) asistenţa medicală acordată pacienţilor din acest nefericit accident şi care am decis transportul pacientei grave la un spital municipal aflat la şapte minute distanţă nemaişteptând elicopterul SMURD (care a ajuns la locul accidentului când pacienta era deja în drum spre sala de operaţie), astept solicitarea din partea Doamnei Profesor Cimpoeşu de a da nota explicativă pentru că nu am aşteptat elicopterul. Şi tot pe această cale îl anunţ pe şeful DSU Dr. Raed Arafat că diploma de medic mi-am luat-o acolo unde a înfiinţat el SMUR-ul, mai apoi SMURD-ul. Iar cea de specialist M.U. am luat-o tot acolo, după un examen crâncen, dar drept. Şi nu este el în măsură să-mi spună că să arunc diploma undeva. Poate aşa se practică la el, în ţara sa natală. Noi suntem în România şi dictatura a dispărut din 1989. Ar fi trebuit să ştie asta

sursa: MEDIAFAX
PUBLICITATE