Neamț: Peste 1000 de elevi au participat la proiectul „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”

Miercuri, la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra Neamț a avut loc ultima întâlnire cu elevii în cadrul unui proiect național pentru cunoașterea și protejarea patrimoniului cultural.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cursul acestei luni, ofițerul specializat din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamț s-a întâlnit cu peste 1000 de elevi, pentru a desfăşura activităţi în cadrul proiectului educaţional naţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”.

Proiectul educaţional național “CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!”, aflat la a IV-a ediţie este inițiat și susținut de Fundaţia Collegium XXI în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române.

Anul acesta au fost cuprinşi în activităţile de informare peste 1000 de elevi din cadrul școlilor generale din localitățile Piatra Neamț, Agapia, Crăcăoani, Bălțătești și a liceelor din orașul Târgu Neamț.

Prezentările au fost susţinute de ofițerul specializat în prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe linia patrimoniului cultural național din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Neamț. Ca element de noutate, față de edițiile anterioare ale acestui proiect, este faptul că unitățile școlare au fost selectate din mediile rurale ce prezintă un patrimoniu arhitectural autentic, tocmai pentru a se conștientiza valoarea acestor elemente de interes național. Județul Neamț se clasează printre județele cu cei mai mulți elevi incluși în acest proiect, alături de județele Hunedoara, Cluj și Sibiu.

Cea mai mare întrunire a fost găzduită de Casa Culturii Ion Creangă din Târgu Neamț, unde peste 400 de elevi au fost informați despre rolul pe care patrimoniul cultural naţional îl deține în identitatea poporului român.

Ofițerul de poliție şi-a susţinut informaţiile prezentate, cu imagini și materiale video, pentru conștientizarea valorii bunurilor cultural mobile/imobile și perpetuarea tradițiilor și elementelor de cultură material autentică, în detrimentul elementelor de import, ce nu ne caracterizează ca popor. Totodată, în cadrul prelegerilor susținute de polițist privind specificul patrimoniului cultural , cunoașterea, necesitatea protejării și valorificării lui, atât elevii cât și cadrele didactice au manifestat un real interes pentru aceste subiecte, ceea ce ne dă convingerea că implicare fiecăruia dintre noi va proteja și perpetua patrimoniul lăsat cu sfințenie de urmașii noștri.

În cadrul acestor întruniri și la finalul activităților, cei prezenți au primit diplome de participare şi recompense din partea Fundaţiei Collegium XXI.

PUBLICITATE