Neamț: Comitet Județean pentru Situații de Urgență în problema ursului și a deszăpezirii drumurilor

Prefectul Vasile Panaite a convocat, marți, la ora 09.00, o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, în care a fost analizată situația produsă la Tacău, acolo unde un urs a fost văzut în zona locuită, de trei ori în ultimele zile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prefectul Panaite a cerut reprezentanților Agenției de Protecție a Mediului să întocmească, împreună cu cei de la Direcția Silvică, un raport către Ministerul Mediului în care să se solicite urgent adoptarea unei măsuri, de relocare sau de extragere a ursului.

Vreau să o spun ferm: viața oamenilor este mai importantă decât viața unui animal sălbatic și de aceea voi face toate demersurile la Ministerul Mediului pentru a primi cât mai rapid un răspuns concret în acest caz. Nimeni nu cred că își dorește să avem victime umane”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

În continuarea ședinței a avut loc și un Comandament de Iarnă în care au fost analizate stocurile de carburant și material anti-derapant ale societăților care se ocupă, în acest sezon, cu deszăpezirea pe drumurile județene și naționale din Neamț.

Am avut un prim episod de iarnă la sfârșitul săptămânii trecute și, cu mici excepții, sunt mulțumit de modul în care s-a intervenit. Știu că se poate mai bine și de aceea vă solicit să fiți pregătiți 24 de ore din 24 ca să ieșiți cu utilajele pe toate drumurile naționale și cele județene. Vreau să aveți și stocuri suficiente de material antiderapant având în vedere că urmează perioada sărbătorilor de iarnă atunci când depozitele naționale de unde vă aprovizionați vor fi închise. Vremea rea poate să apară oricând iar nemțenii trebuie să fie afectați cât mai puțin, dacă se poate deloc, de efectele iernii, a declarat prefectul Vasile Panaite.

Potrivit celor declarate de reprezentanții societățior de deszăpezire care au contracte cu Consiliul Județean, dar și de cei de la Drumuri Naționale, stocurile de materiale antiderapante acoperă necesarul până la începutul lunii ianuarie 2018. Dacă va fi necesar, la începutul anului viitor, aceste stocuri vor fi refăcute până la volumul necesar unei intervenții eficiente pe o perioadă mai lungă de timp.

Secția Drumuri Naționale Neamț dispune de 55 de utilaje în total, din care 10 proprii și 45 închiriate (19 existente în baze la data raportării).

Consiliul Judeţean Neamţ a organizat intervenţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene din administrare printr-un contract încheiat cu o asociere a societăţii DRUPO SA Neamţ (societate a consiliului judeţean) cu alţi 2 operatori economici (TRUST CCDP SRL, SC AQUA PARC SRL).

Administratorul drumurilor județene are la dispoziție 49 de utilaje, la data raportării.

Din cele 83 de unități administrativ teritoriale ale județului Neamț:

-25 au contract încheiat de prestări servicii publice de deszăpezire valabil pentru iarna 2017-2018 (6 dintre acestea au optat pentru formulă mixtă, o parte din drumuri să fie deszăpezite și în regie proprie)

-6 uat-uri ne-au informat că sunt în curs de perfectare a unui contract de deszăpezire în perioada următoare (contractcte în procedură de achiziție)

-52 de uat-uri realizează serviciul de deszăpezire în regie proprie.

Administratorii drumurilor locale are la dispoziție 336 de utilaje în total, din care 236 proprii și 100 închiriate.

PUBLICITATE