Neamț: Cărți lansate de zilele Bibliotecarului și a Cărții, la Biblioteca Județeană

În Ziua Bibliotecarului și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, luni, 23 aprilie 2018, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Carol al II-lea și sfârșitul democrației. Un rege, un cult, o camarilă“, de la ora 12:00, în Sala Info-Club.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prezentarea lucrării va fi făcută de cercetător științific dr. Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române, Filiala Iași; Elena Preda, inspector istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț; ing. Viorel Nicolau, editor; prof. Mihai-Andrei Nica.

Cartea a fost realizată de un colectiv redacțional. Autorii sunt profesori de istorie, dar nu numai: Daniel Dieaconu, profesor de istorie, doctor cu o teză coordonată de academicianul Dinu C. Giurescu, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Regională și Integrare Europeană al Universității din București, autor al mai multor volume și studii; Elena Preda, inspector disciplina istorie ISJ Neamț, autor și coautor al mai multor volume și studii, coordonator al mai multor proiecte de cercetare și popularizare a istoriei nemțene, prof. Dionisie Savin de la Crăcăoani, autor al unor studii de istorie și folclor local, prof. Cristiana Șoimaru, președinta Asociației Profesorilor de Istorie Neamț, prof. Anca Bondar de la Popești Leordeni, prof. Andrei Mihai Nica, mezinul colectivului, profesor la Școala Gimnazială Nr.2 Piatra-Neamț.

„În afara profesorilor de istorie, au contribuit la realizarea volumului Virgil Cojocaru, de la Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» Neamț, Codrin Bortișcă, care a sprijinit cercetarea noastră la DANIC București, Alexandru Andrieș, student la Cluj, profesorii Loredana Zaharia, Ilie Alexandru și Dumitrina Erhan de la Școala Grințieș și Cristian Vatamanu, profesor la Pipirig.

Proiectul editorial a fost sprijinit de Viorel Nicolau și Editura Cetatea Doamnei și Cristian Diaconu și Tipografia Autograf, ambele din Piatra-Neamț. De asemenea, evidențiem sprijinul Bibliotecii «G.T. Kirileanu» Neamț în acest proiect, prin doamna Mihaela Mereuță și prin domnul Virgil Cojocaru. Proiectul a fost sprijinit și de Complexul Muzeal Neamț prin doamna Mihaela Verzea și domnul Lucian Uță, precum și de bibliotecile din Bicaz și Grințieș“, precizează Daniel Dieaconu, redactor coordonator al cărții.

Elena Preda, inspector disciplina istorie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, coautor și realizator al prefeței, menționa: „Lucrarea «Carol al II-lea și sfârșitul democrației. Un rege, un cult, o camarilă» nu are pretenția unui tratat, dar poate fi, fără nicio rezervă, o lucrare științifică documentată și plină de miez. Având o notă de originalitate de netăgăduit, este de menționat că în acest veritabil «document pentru posteritate» se reliefează efortul autorilor și capacitatea lor «empatică de a resimți evenimentele istorice și de a le da importanța cuvenită». Pentru elaborarea acestei lucrări s-au studiat variate surse istorice, iar materialul bibliografic menționat este impresionant, numărând, nici mai mult nici mai puțin de 1.542 de trimiteri la subsol“.

O prezență importantă la lansarea cărții va fi domnul dr. Corneliu Ciucanu, cercetător științific la Centrul de Istorie și Civilizație Iași, un specialist al istoriei perioadei interbelice și în special a dreptei românești. Autorul postfeței acestui studiu, nota: „Apariția unei noi cărți a colegilor de la Neamț suscită un firesc și binemeritat interes în cercurile culturale nemțene, cât și în mediile academice din țară. Intitulată «Carol al II-lea și sfârșitul democrației. Un rege, un cult, o camarilă», lucrarea reprezintă o nouă provocare lansată specialiștilor și publicului larg din perspectiva abordării frontale a unei personalități controversate și a unei perioade istorice deosebit de complexe. Investigația autorilor instrumentează complet și din unghiuri diferite un personaj complicat, factor pivotant al puterii politice, respectat și adulat inițial, criticat, urât și denunțat drept «gropar al României Mari» peste câțiva ani. Totodată, reevaluează o etapă problematică, de maximă importanță în evoluției de ansamblu a societății românești din secolul trecut… Și ca orice carte despre această perioadă tumultoasă și dramatică, întreprinderea temerară a autorilor surprinde cu talent descriptiv și analitic culoarea și savoarea interbelicului românesc“.

De la ora 13:30, în Sala Cupola, va avea loc lansarea cărții „Psihologia polițistului infractor“ de Florin Alistar. Lucrarea beneficiază de o prefață semnată de același cercetător științific dr. Corneliu Ciucanu de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, care va face și prezentarea volumului, alături de criticul pietrean Lucian Strochi.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț marchează prin activitățile de luni, 23 aprilie, dubla sărbătoare Ziua Bibliotecarului și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. În această zi, în scopul facilitării accesului la lectură și la cunoaștere, toți doritorii pot obține gratuit permisul de utilizator, care oferă acces la serviciile bibliotecii.

PUBLICITATE