Neamț: Abateri silvice constatate de polițiști și sancționate contravențional cu circa 60000 de lei

În data de 10 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combaterea Delictelor Silvice au organizat împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Judeţene Neamţ o acțiune pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor silvice. În cadrul verificărilor efectuate privind legalitatea transporturilor de materiale lemnoase pe raza judeţului, a fost identificat în trafic un transport ilegal de material lemnos.
Echipajele de control au oprit pe DN 85, pe raza comunei Tupilaţi un autovehicul, al cărui conducător auto, un bărbat de 41 de ani a prezentat avizul de însoţire pentru volumul de 12 m.c. cherestea esenţă molid. În urma inventarierii materialul lemnos transportat, a rezultat un plus de 2,43 m.c. cherestea esenţă molid transportat.
Verificările au fost extinse de polițiști, iar în urma unui control la punctul de lucru al societăţii comerciale expeditoare, s-a stabilit că aceasta nu a justificat provenienţa materialului lemnos expediat și, mai mult decât atât, s-a constatat o diferenţă de 70,07 m.c. cherestea diferite esenţe (răşinoase , gorun, stejar) între stocul scriptic şi stocul faptic al respectivului punct de lucru.
Polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale a societății comerciale, cu amendă în valoare de 10.000 lei, şi au dispus măsura complementară de confiscare a volumului de 2,43 m.c. cherestea răşinoase (esenţă molid) transportat precum şi a valorii de 45.370,83 lei corespunzătoare volumului de 70,07 m.c. de cherestea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În ziua de 14 noiembrie a.c., în urma unei sesizări polițiștii Postului de Poliţie Farcaşa au identificat în trafic un transport ilegal de material lemnos. Ca urmare a controlului efectuat în trafic, echipajul de poliție a oprit pe DN 17B o autoutilitară condusă de un tânăr de 25 de ani, din Farcașa, care transporta material lemnos. Documentele prezentate de conducătorul auto au fost verificate în bazele de date, însă, existând suspiciunea unei transport mai mare de lemn decât cel înscris în acte, polițiștii împreună cu inginerii silvici au inventariat materialul lemnos.
În urma acestei activități, s-a constatat că zece piese inventariate au diametrele mai mari decât cele înscrise pe avizul de însoţire şi există în plus cantitatea de 7,30 mc lemn rotund răşinoase.
Polițiștii au confiscat cantitatea de 7,30 mc lemn rotund răşinoase, ce a fost predată în custodia Ocolului Silvic Poiana Teiului, iar societatea care efectua transportul a fost sancționată contravențional cu amendă de 3000 de lei, conform Legii 171/2010 rep.

PUBLICITATE