Ne mor lebedele din Piatra-Neamț. Vezi reacția Prefecturii

Comunicatul Prefecturii Neamț

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma informațiilor apărute în presa locală, cu privire la păsările sălbatice – lebede de iarnă – găsite moarte, am solicitat informația actualizată, cu privire la măsurile dispuse de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, de la care am primit următoarele date:

Pentru situațiile apărute la sfârșitul anului trecut – 4 cazuri pe Lacul Bâtca Doamnei – testate pentru Influența Aviară prin metoda – identificarea genomului virusului influenței aviare prin Real Time RT-PCR – rezultat a fost negativ pentru toate cele 4 cazuri – genom nedetectat.

De asemenea în cadrul Programelor naționale aprobate pentru anul 2016 pentru co-finanțare prin Decizia Comisiei SANTE/2016/RO cu privire la influența aviară – au fost realizate 325 de examene serologice pentru palmipede și galinacee din exploatații nonprofesionale și profesionale – rezultat negativ pentru toate probele testate.

De la începutul acestui an, au fost analizate:

O lebădă moartă, găsită pe un iaz privat din localitatea Săvinești – pe data de 16.01.2017- testată pentru Influența Aviară – rezultat negativ, genom nedetactat;

O lebădă găsită moartă pe Lacul Bâtca Doamnei – pe data de 25.01.2017, s-a trimis setul de organe pentru analiză la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București – rezultatul va fi comunicat la finalizarea testelor;

Două probe – seturi de organe de la două lebede de iarnă găsite moarte pe Râul Bistrița – pod Restaurant Căprioara – recoltate pe 25.01.2017  testate, în curs de evaluare. Rezultatul va fi comunicat la finalizarea investigațiilor de laborator.

În plus, s-a dispus ISU Neamț, realizarea unor patrulări, în zonele unde lebedele  sălbatice se regăsesc, pentru identificarea eventualelor păsări decedate. Una dintre patrule a informat că a găsit, în cursul acestei dimineți, cadavrul unei păsări care a fost preluat de DSVSA Neamt pentru analize.

”Se vor intensifica patrulările pentru ridicarea eventualelor cadavre de păsări moarte, vor fi făcute imediat testările de specialitate, în fiecare caz, conform procedurilor specifice. La finalizarea acestora vom reveni cu o informare actualizată” a declarat prefectul Niculina DOBRILĂ.

D.M.B.
PUBLICITATE