Minore din centrele de plasament, cercetate de DIICOT. DGASPC Neamț află din presă

DGASPC Neamț a aflat din presă despre cercetarea unor minore din centrele de plasament din Neamț pentru apartenență la o rețea de prostituție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma verificărilor efectuate de către DGASPC Neamț a reieșit că de fapt este vorba despre două minore dintr-un centru din Piatra Neamț care au fost audiate în calitate de martor. O altă minoră dintr-un centru din Roman a fost reținută pentru 24 de ore de către DIICOT. Aceasta era dată dispărută de către centru din octombrie 2016 iar până la reținerea ei nu a mai revenit în centru. Tânăra, în vârstă de 17 ani, este în sistemul de protecție din 2010. Până în 2016 ea a avut un comportament normal atât în școală cât și în centru, motiv pentru care a și fost admisă să urmeze un curs de coafură făcut de DGASPC în colaborare cu UNICEF. Din februarie 2016 fata a început să nu mai respecte regulile, să lipsească fără învoire, să fugă din centru, de fiecare dată dispariția ei fiind anunțată Poliției. La revenirea în centrul din Roman, pentru câteva ore sau cel mult câteva zile, ea a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică, cu scopul de a-i fi corectat comportamentul. La ultima ședință, minora a declarat că refuză consilierea, că își dorește să plece din sistem și că are un comportament neadecvat din punct de vedere moral. Angajații centrului au sesizat Poliția despre spusele minorei, ei urmând să facă verificări în cauză. În octombrie 2016 tânăra a plecat din nou fără voie din centru, fiind anunțată și de această dată dispariția la Poliție. Vineri, 17 martie, DIICOT a trimis centrului din Roman ordonanța de reținere emisă pe numele acesteia. Sâmbătă dimineață șeful centrului a luat legătura cu reprezentanții IPJ Neamț și a aflat cu stupoare că fata, deși este minoră și are măsură de protecție a fost eliberată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1.30, fără a fi anunțat vreun reprezentant al DGASPC pentru a o prelua. Am solicitat sprijinul IPJ Neamț pentru a o depista și reține, ea fiind găsită sâmbătă în jurul orei 11.00, urmând să fie adusă în centru. Aici se va încerca continuarea intervențiilor de specialitate pentru a o determina să nu mai plece și pentru a o conștientiza asupra riscurilor la care se expune alegând un astfel de mod de viață. (vezi și comunicatul DIICOT – AICI)

Am aprecia dacă DIICOT și reprezentanții Poliției ar coopera îndeaproape cu DGASPC Neamț, astfel încât să fie evitate astfel de disfuncționalități și pentru a nu mai afla din mass-media despre situația copiilor din sistemul de protecție al județului.

Comunicat DGASPC Neamț
PUBLICITATE