Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, desemnat premier de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat pe Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, drept viitor premier. Iohannis și-a motivat decizia spunând că România e în criză politică, iar această criză „dăunează grav României”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

După aproape patru ore de consultări cu partidele parlamentare în care a primit două propuneri de premier, preşedintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi, 26 iunie, la ora 20:00, decizia pe care a luat-o în privinţa noului prim-ministru al României.

Pe masa şefului statului au ajuns luni două variante: Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu, propunerea din partea PSD-ALDE, şi Siegfried Mureşan, europarlamentar, alternativă avansată de PMP.

Mişcarea Populară este singura formaţiune din opoziţie care a venit cu o opţiune care să-l concureze pe Tudose, Traian Băsescu precizând că l-a invitat pe preşedinte să-i dea şansa lui Mureşan să coaguleze o majoritate parlamentară, pentru că el reprezintă „generaţia Macron” şi „generaţia Trudeau”.

Liberalii au decis să rămână în opoziţie şi să nu vină cu o variantă de prim ministru, liderul PNL Ludovic Orban precizând că ipoteza formării unei majorităţi este departe, dar că nu exclude ideea alegerilor anticipate.

USR a cerut retragerea propunerii Mihai Tudose, motivând că acesta nu respectă criteriile de integritate, fiind acuzat că şi-a plagiat o parte din lucrarea de doctorat. – notează gandul.info

PUBLICITATE