Metoda FAST pentru depistarea accidentului vascular cerebral, explicată de un medic

Moartea actriței Stela Popescu a fost cauzată de un accident vascular cerebral hemoragic sever, incompatibil cu viața. Simptomele pe care le-a avut Stela Popescu (81 de ani), în urmă cu trei zile, la un eveniment monden, au fost premonitorii pentru un posibil Accident Vascular Cerebral (AVC), spun specialiștii neurologi. Actrița nu mai era coerentă, nu mai putea articula corect cuvintele și nu-și mai putea coordona mâinile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Medicii spun că putea fi salvată dacă i se aplica repede Formula FAST, o metodă prin care poate fi recunoscut accidentul vascular.

Medicul primar de medicină de urgență, deputatul Tudor Ciuhodaru, prezintă tehnica numită Formula FAST prin care poate fi identificat un accident vascular cerebral. El spune că după ce a fost identificat este nevoie de apelarea la servicii medicale de urgență pentru că fiecare minut este esențial în astfel de cazuri.

Accidentul vascular cerebral. Cum îl recunoașteți și ce trebuie să faceți.

Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine. 
1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazie (nu îşi găseşte cuvintele).
4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.

Ciuhodaru spune că toată lumea trebuie să știe ce înseamnă Formula FAST și să fie capabili să o aplice atunci când observă că ceva nu este în regulă cu o persoană de lângă ei.

Rețineți:
1. Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul vârstelor înaintate). Este a doua cauza de mortalitate (după bolile cardiovasculare).
2. Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament) și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.
3. Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.
4. Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.
5. 70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.
6. Printre factorii de risc se numără suprasolicitare, stresul, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitatea, sedentarismul și fumatul.
7. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

Stela Popescu s-a simțit rău cu două seri înainte să moară. Vezi video:

https://youtu.be/aC1hC0RSG1o

PUBLICITATE