Mesajul președintelui PNL Neamț, Mugur Cozmanciuc, la început de nou an școlar


12983405_1227083293968385_3301610535583305928_oÎncepe un nou an școlar, moment emoționant pentru elevi, profesori, dar și pentru părinți. Zilele de vacanță devin aventuri care vor fi povestite colegilor, iar trezitul de dimineață se transformă într-un chin pentru mulți dintre elevi. Însă dincolo de aceste mici momente de viață, principalul scop al orelor pe care elevii îl vor petrece cu pedagogii va fi învățarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de stat, care și-a lăsat amprenta în istorie cu ceea ce a realizat, Nelson Mandela spunea că ”Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. Iar lumea nu înseamnă vreun continent îndepărtat, ci realitatea imediată de lângă voi, pornind de la sala de clasă, de camera voastră, de localitatea în care trăiți. Educația vă oferă o nouă perspectivă și nu trebuie percepută ca o corvoadă.

În acest nou an școlar vă doresc, ca în ciuda impedimetelor pe care e posibil să le întâmpinați, colaborarea elev/profesor să genereze într-o relație fructuoasă cu beneficii mutual reciproce. Copii dacă vi se pare că ce vă spun profesorii nu e destul de interesant poate îi ajutați să înțeleagă că vă interesează subiectul, dar că ar fi nevoie de alte metode de predare ca interesul vostru să fie captat. Nu e nevoie să fiți în opoziție, pentru a vă face punctul de vedere cunoscut, ci prin dialog, care trebuie cultivat constant, ca să vă alegeți la sfârșit cu noi cunoștințe.

Totodată, nu uitați că profesorii nu vă sunt dușmani, ci ei îți doresc să vă deschidă orizontul, să împărtășească cu voi o parte din misterele lumii care vă înconjoară. Drept urmare cu ocazia începerii noului an școlar vă doresc mult succes și, totodată, să aveți curiozitatea să descoperiți cât mai multe lucruri, care să vă facă viața mai ”bogată” și să puteți schimba lumea. Și cadrelor didactice vreau să le mulțumesc pentru că și-au asumat una dintre cele mai importante responsabilități: să formeze caractere. Știu că faceți mari eforturi, iar dăruirea voastră de multe ori nu este răsplătită cum se cuvine, dar vă asigur de toată prețuirea și aprecierea mea pentru tot ce faceți. Aș vrea să le transmit și părinților că eu și colegii mei știm că își doresc ce e mai bine pentru copiii lor și fac tot ce le stă în putere să le asigure un viitor plin de succes, de aceea vom face și noi tot ce ne stă în atribuții să contribuim la dezvoltare. În calitate de deputat liberal reamintesc că Educația este un domeniu prioritar pentru mine, dar și pentru colegii mei, și susținem proiectul ”România Educată”, proiectul național al Președintelui României Klaus Iohannis care reprezintă începutul reașezării societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

Totodată, Partidul Național Liberal a inițiat și susține mai multe programe care au menirea să ajute la îmbunătățirea calității învățământului românesc. Pentru asta ne-am inspirat din programe similar de succes sau am analizat cu atenție problemele pentru a găsi soluțiile adecvate. Aici aș preciza că din acest an 30.000 de copii din toată țara vor beneficia de o Masă la Școală. Astfel că programul ”Cornul și Laptele” va fi înlocuit în 50 de școli cu programul Masă la Școală, inclusiv la Liceul cu program sportiv Roman, județul Neamț (de care vor beneficia aproximativ 900 de elevi), iar de anul viitor, acest program va fi generalizat și funcțional la nivelul întregii țări. Totodată, Partidul Național Liberal mai susține decontarea integral a navetei școlare și accesul gratuit la manuale, măsuri care urmează să fie luate de Guvern.

Pentru că așa cum spunea și unul dintre liberalii de seamă, Spiru Haret, căutăm să ”apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului”. Însă totul începe cu noi, cu mine, cu tine și cu voi! Mult succes!

D.M.B.
PUBLICITATE