Manifestare la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamț, organizată pe 9 mai 2017

Cu prilejul aniversării a 140 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ organizează în data de 9 mai, ora 13.00, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, o manifestare care îl va avea în prim plan pe marele om politic Mihail Kogălniceanu, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 200 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Evenimentul va debuta cu un simpozion în cadrul căruia vor fi susţinute comunicările: drd. Petronela Mihaela Tudose, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Mihail Kogălniceanu – un destin pentru România, dr. Daniel Pavăl, Serviciul Județean Neamț al Arhivelor Naționale, Documente din arhivele nemţene referitoare la Independenţă și Mihail Kogălniceanu, prof. Dan Mihăilescu, Complexul Muzeal Județean Neamț, Inaugurarea statuii lui Mihail Kogălniceanu, Piatra Neamț, 1913, prof. Gheorghe Radu, Complexul Muzeal Județean Neamț, Participarea Regimentului 15 Războieni la obținerea Independenței de stat a României, urmat de vernisajul unei expoziţii ce reuneşte obiecte de patrimoniu care i-au aparţinut acestei mari personalităţi a istoriei noastre naţionale. În mod onorant, demersul muzeografic iniţiat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ a primit sprijinul Muzeului Naţional de Istorie a României, Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Parohiei Buna Vestire Iaşi, Serviciului Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale, prestigioasele instituţii participând la organizarea expoziţiei prin intermediul unor bunuri de patrimoniu de excepţie.

Vor fi evidenţiate aspecte semnificative legate de cariera diplomatică a lui Mihail Kogălniceanu, cel dintâi ministru la Paris al României Independente, activitatea sa ca ministru de Externe din perioada desfăşurării Războiului de Independenţă, viaţa personală şi legăturile acestuia cu judeţul Neamţ.

Costumul de diplomat şi sigiliul care i-au aparţinut lui Kogălniceanu, obiecte de cult folosite la oficierea căsătoriei sale cu Ecaterina Jora, la 10 noiembrie 1852, documente din arhivele nemţene cu semnătura sa în original, compun o expoziţie care-şi propune omagierea marelui om de stat.

Din multitudinea de caracterizări care i-au fost făcute celui mai mare conducător cultural şi politic pe care l-au avut românii în epoca modernă”, redăm in-extenso rândurile lui A.D. Xenopol: „Literator distins, istoric fruntaş, mare orator şi încă şi mai mare om de stat,  a fost una din acele naturi alese ce greu încap câte două alături în un veac, pentru care timpul cât a trăit a fost prea scurt, şi spaţiul în care i-a fost învoit să se mişte prea neîncăpător spre a dezvolta uriaşa putere a concepţiilor, cugetărilor şi năzuinţelor lui…ţinta lui supremă fiind înălţarea neamului.

dr. Mihaela-Cristina Verzea

PUBLICITATE