Mâine, 14 noiembrie, cea mai spectaculoasă Lună Plină din ultimii 70 de ani


Cea mai mare „Super-Lună” din ultimii 70 de ani se va vedea luni (14 noiembrie), pe tot parcursul nopții. Faza de Luna Plină se produce luni, la ora 15.54, potrivit Observatorului Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, afirmă NASA.

Luna se va afla în aceasta perioadă la cea mai mică distanță față de Terra de după anul 1948 și nu se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanță decât abia în noiembrie 2034.

Termenul de Super-Lună denumeşte o lună plină care se află mai aproape de Pământ decât în mod obişnuit. Orbita Lunii este eliptică, una dintre părţi (perigeu) este cu peste 48 de mii de km mai aproape de Pământ decât cealaltă parte (apogeu).

Luna va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal, însă nu întotdeauna se poate observa diferenţa deoarece surplusul de luminozitate generat de fenomen poate fi mascat de nori sau de luminozitatea artificială a oraşelor. În serile când Luna se află aproape de orizont poate apărea efectul supranumit „iluzia lunii”, deoarece astrul poate părea neobişnuit de mare privit printre copaci, clădiri sau diverse obiecte de fundal.

D.M.B.
PUBLICITATE