Leoreanu despre „jocul de glezne” al prefectului Vasile Panaite în cazul primarului de la Bîrgăoani

„Nu voi înțelege niciodată modul în care anumite instituții ale statului tratează discriminatoriu situații pe care ar trebui să și le asume în mod egal, nepărtinitor, în cadrul legal și dincolo de orice fel de interes sau intervenții externe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Observ cu amărăciune că Instituția Prefectului Județului Neamț trece printr-o perioadă de debalansare, pentru a mă exprima cu eleganță, în care, cel puțin aparent, politicul pare să dicteze sensul tuturor acțiunilor sale. Cumva este firesc, având în vedere degringolada la nivel guvernamental sub administrația PSD și faptul că Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar nu trebuie să uităm că depolitizarea prin lege a acestei instituții nu s-a făcut pentru a fi doar una formală, ci una coerentă, care să asigure echilibrul decizional.

Trăiesc cu impresia că domnul Prefect Vasile Panaite, date fiind acțiunile sale, trăiește sub puternica influență a politicului și a conducerii PSD Neamț, pentru că altfel nu îmi pot explica modul în care își desfășoară activitatea, pe de o parte protejând cu abnegație colegii din PSD (până nu demult el fiind primar PSD al comunei Dragomirești), iar pe de altă parte punând presiune asupra adversarilor politici ai partidului din care provine, chiar și (ca să nu spun mai ales) în timpul campaniilor electorale.

Este ciudat și discutabil modul în care, în timpul campaniei electorale de la Roman, cu o celeritate ”excepțională”, Corpul de Control al Prefectului a reușit să analizeze situația delicată a incidentului la rețeaua de apă a orașului, în doar câteva ore, iar apoi, însuși Prefectul Panaite să intervină în jocul electoral, declarativ, prin OMITEREA unor documente IMPORTANTE în stabilirea adevărului. Curios este că, în același timp, atunci când vine vorba despre o decizie definitivă și irevocabilă a instanței, mai precis a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, care vizează un primar, coleg din PSD, același domn Prefect Vasile Panaite joacă un minunat joc de glezne, la trecerea timpului, folosind scuze subțiri, din nou grav, făcând abstracție de existența unor documente esențiale.

Pe scurt, deși rezultă chiar din comunicatul propriei instituții faptul că Agenția Națională de Integritate a trimis certificatul de grefă care susține decizia definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind starea de incompatibilitate a primarului comunei Bârgăoani, domnul Petrică Șchiopu, Prefectul Județului Neamț refuză emiterea ordinului de încetare a mandatului primarului în culpă.

Apar firesc întrebări: este doar de o coincidență vecinătatea comunelor Bârgăoani și Dragomirești (unde actualul prefect era primar până acum câteva luni), dar și faptul că cei doi sunt foști colegi în PSD, ambii sub oblăduirea Președintelui CJ/PSD Ionel Arsene? Eu cred că în acest caz coincidențele sunt prea evidente pentru a nu deveni certitudini.

Fac un apel pe această cale către toate instituțiile statului implicate în actul administrativ și mai ales către reprezentații acestora să țină cont de demnitatea funcțiilor deținute, de cadrul legal și de decența de a nu implica politicul acolo unde nu are ce căuta nici legal și nici moral!

Domnule Prefect Vasile Panaite vă reamintesc faptul că funcția pe care o dețineți vremelnic nu trebuie supusă obedient intereselor personale sau de partid ale unora și, totodată, că îndepliniți în acest caz o activitate de moderare și nu una de control, fără a vă putea suprapune deciziilor justiției sau a altor instituții ale statului. Vă solicit echilibru, decență, moralitate și legalitate. Nu vă abateți de la aceste valori!”

(Laurențiu Dan Leoreanu)

PUBLICITATE