Legea DEFĂIMĂRII a lui Liviu Dragnea a fost RESPINSĂ în parlament!


Legea defăimării a primit astăzi, 17 februarie, votul final în Parlament. După ce inițial legea trecuse, fiind adoptată de Camera Deputaților cu 152 de voturi pentru, 105 împotrivă si 24 de abțineri, președintele de ședință, a anunțat că de fapt legea a fost respinsă, pentru că numărul real al deputaților prezenți era mai mic, astfel încât nu a existat cvorumul necesar pentru ca legea să treacă. Astfel, din 321 de deputați, doar 152 au votat ”pentru”, ceea ce este sub cvorumul necesar de cel puțin 161 de voturi ”pentru”, dacă ne raportăm la numărul de 321.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru că nu a reușit să treacă, Liviu Dragnea a criticat noul sistem de vot din Camera Deputaților dar a și ținut să menționeze că nu se va lăsa până nu va reuși să treacă legea de parlament: „Le mulțumesc colegilor care au votat pentru, mulțumesc celor care au avut reacții virulente, este încă o dovadă a faptului că societatea românească nu are nevoie de ură. Cred că cineva trebuie să verifice cum s-a desfășurat acest vot, prin acest sistem. Am constat că din cauza acestui sistem o lege pică sau trece din cauza cartelelor. Aceasta lege este importanta. Din acest motiv, dincolo de denigrări, am solicitat și vreau ca acesta lege să treacă. Vreau să constatați domnule Iordache că legea a picat, o să reinițiez legea, o să vin în Parlament, și o sa mă asigur că de data asta votează oamenii, nu cartelele, a spus Dragnea.


După ce a fost criticat intens de societate, dar chiar şi de Ambasada SUA la Bucureşti, proiectul lui Liviu Drangea a fost modificat radical în comisiile de specialitate. Astfel, deputații din Comisia Juridică s-au reunit, pe 15 februarie, eliminând total din proiectul de lege amenzile prevăzute, definiția defăimării sociale și pe cea a incitării la ură din lege, toate amendamentele fiind propuse chiar de Liviu Dragnea, care a venit la ședința Comisiei Juridice pentru a-și modifica proiectul propus astfel că, în forma actuală, legea are doar un scop educațional. Legea a trecut, pe 9 februarie, de votul Comisiei Juridice, defăimarea fiind amendată cu până la 100.000 de lei, potrivit formei inițiale. Legea urma să se aplice inclusiv în cazul mesajelor postate pe Facebook.

Citește și Cine este singurul parlamentar din Neamț care a aprobat legea defăimării?

Reamintim că proiectul iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, propunea amenzi de până la 100.000 lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. Iniţiativa lui Dragnea a stârnit controverse, fiind chiar subiectul unei petiţii online, pe motiv că duce atingere libertăţii de exprimare.

PUBLICITATE