Lansare de carte : „VALORI ŞI DESTINE din BORCA – NEAMŢ”

În organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, luni, 26 octombrie, la Căminul Cultural din Borca, ora 1200, va avea loc lansarea celei mai noi cărţi scrise de profesorul Gheorghe Ţigău, „Valori şi destine din Borca – Neamţ”, lucrare apărută de curând la Editura „NONA”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Deşi de pământ din Rucăr (Argeş), profesorul Ţigău s-a îndrăgostit iremediabil de plaiurile nemţene, de „codri seculari şi pajişti înmiresmate.” Timp de şapte ani şi jumătate a predat cursuri de limbă română la Liceul din Borca (instituţie la care a deţinut şi funcţia de director adjunct). Ocazie tocmai bună pentru a cunoaşte, de a se apropia şi a empatiza cu oamenii locului. „Oieri, plutaşi, lucrători ai pădurii, vânători, pescari, meşteşugari, lăutari, rapsozi, intelectuali şi oficialităţi.” Pe care îi apreciază a fi „gospodari tot unu şi unu”.

Pentru că „mi-e dor neîncetat de Borca, de locuri şi de oamenii fără seamăn”, profesorul Gheorghe Ţigău cuprinde în cartea sa o seamă de portrete ale unor oameni frumoşi. La suflet. Este caracteristica comună a personajelor cuprinse în cele aproape patru sute de pagini. Pe calea lecturii, cititorul se întâlneşte cu ingineri, economişti, preoţi, militari de carieră, învăţători, filozofi, profesori, istorici, actori, cercetători, arhitecţi-restauratori, poeţi, chimişti.
În loc de concluzie, autorul se destăinuie: „revin adesea acolo, pentru a mă revigora trupeşte şi sufleteşte, dar şi pentru osteneala de a mă înălţa moral.”

Profesorul Gheorghe Ţigău este autorul a mai multor lucrări apărute în decursul timpului, dintre care se disting „ Floarea de fragă şi şoimul” (alături de profesoara Ermina Dobreanu), „Lecturi pastelate” (ambele la Editura „NONA”), „La fântână, la izvor”, „Lă pârâul Dorului”, „Monografia Liceului «Mihail Sadoveanu», Borca”.

PUBLICITATE