„Lacul Cuejdel“, cu management eficient.

Lacul Cuejdel, arie naturală protejată, are un management eficient în vederea conservării biodiversităţii, asigurat printr-un proiect finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi cofinanţare de la Consiliul Judeţean Neamţ. Astăzi, echipa de implementare a proiectului „Management pentru aria naturală protejată Lacul Cuejdel“ a anunţat finalizarea proiectului care vizează conservarea biodiversităţii în această arie naturală protejată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În cadrul proiectului, îndeplinirea principalelor obiective specifice s-a concretizat prin eficientizarea managementului ariei naturale protejale Lacul Cuejdel, prin elaborarea planului de management, orientată spre protecţia faunei şi a habitatelor ariei protejate. De asemenea, s-a asigurat infrastructura de informare a ariei naturale, realizându-se trei platforme de observare şi un punct de infrormare la Gârcina, dotat cu echipamente specifice de interacţiune cu vizitatorii şi conştientizării acestora cu privire la protecţiea ariei. Prin proiect s-a mai urmărit şi creşterea gradului de conştientizare a comunităţii locale limitrofe şi vizitatorilor ariei naturale protejate Lacul Cuejdel, cu privire la protecţia biodiversităţii“, a spus Răzvan Socea, responsabil de proiect.

Nu trebuie să ne ferim să avem în judeţ cât mai multe arii protejate, pentru că de-a lungul timpului am pierdut destule lucruri, începând cu ceea ce aveam în domeniul economiei şi până la conace pe care le-am transformat în grajduri sau sedii de CAP. Dacă nu putem asigura locuri de muncă, trebuie să îi ajutăm pe oameni să trăiască din ceva, să câştige din meşteşuguri, din ce o fi! Ca administraţie, avem obligaţia să asigurăm supravieţuirea cetăţenilor – şi a celor care sunt vârfuri, şi a celor care trăiesc de pe urma braţelor. În turism, vizitatorii sunt mai strânşi la pungă, dar turiştii care pot ajunge într-un loc, inclusiv la Cuejdel, vin cu gânduri de relaxare, să se simtă bine, şi pot rula banii, pot apărea oportunităţi în zonă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Iacoban.

Lucian Cozma, reprezentant al Direcţiei Silvice Neamţ, a precizat că noul plan de management va fi un instrument de lucru pentru instituţia căreia îi aparţine şi că Romsilva este deschisă unor viitoare astfel de colaborări.

PUBLICITATE