La mulți ani, Ticu Lăcătușu! Pietreanul care a dus steagul României pe cele mai înalte piscuri


Ticu-near-Tsisima-summitConstantin Lacatușu s-a născut la Piatra Neamț în data de 21 februarie 1961. A urmat cursurile liceului „Petru Rareș” din Piatra Neamț și în 1986 a absolvit Facultatea de Geologie din București și ocupă în prezent funcția de preşedinte al Clubului Montan Român. Este primul român care a urcat pe Everest, precum și singurul roman care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale celor 7 continente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Este alpinist, geolog și cameraman realizator de documentare. La data de 17 mai 1995, Ticu Lăcătuşu (asa cum îl numeşte toată lumea) a învins cel mai râvnit și cel mai înalt vârf din lume – Everest 8.848 m, unde a pus steagul României.

m2Constantin Lăcătușu este singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente, completând lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile.

  • iunie 1990: Elbrus (5.642 m).
  • 4 februarie 1995: Kilimanjaro (5.895 m) – ruta Marangu
  • 17 mai 1995: Everest (8.848 m) – premieră românească, ruta Pasul de Nord – creasta nordică – creasta nord-estică. [2]
  • 16 februarie 1996: Aconcagua (6.962 m) – ruta normală.
  • 4 iunie 1997: McKinley (Denali) (6.194 m) – prima ascensiune a unei echipe românești, ruta West Butress.
  • 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) (4.884 m) – premieră românească, ruta Messner (creasta Estică).
  • 10 decembrie 2001: Masivul Vinson (4.897 m) – ruta normală.

maxresdefault„Nu stiu cum să mă definesc. Poate: alpinistul, geologul Ticu Lăcătușu. E foarte greu de spus, nu știu, sunt un tip normal căruia îi plac viața și aventura. Pe de altă parte, nu îmi fac planuri pe termen foarte lung. Cu o singură excepție, atunci cand mi-am propus să urc toate vârfurile de pe cele șapte continente. Pentru viitor, important ar fi să continui să fac expediții inedite, deosebite. Cu siguranță mă voi întoarce în Nepal, în Himalaya. Poate va fi vorba de o ascensiune în premieră într-o zonă mai puțin cunoscută, eventual combinată cu o cercetare științifică. O descoperire cât de mică înseamna foarte mult, eu fiind geolog de meserie sunt sensibil la aceste aspecte. De asemenea, cred ca am rămas dator și cu faptul de a scrie niște cărți despre ce am făcut, ce am văzut. Cărțile sunt începute, am toate informațiile, deci nu mi-ar fi foarte greu. Dar mi-ar trebui și timp. Până acum nu l-am găsit”

sursa articol/foto lacatusu.ro

PUBLICITATE