La 20 octombrie 1919, un grup de elevi și profesori de la Liceul „Petru Rareș” a înființat FC Ceahlăul

Fotbal Club Ceahlăul Piatra Neamț este un club de fotbal din Piatra Neamț, România, care evoluează în Liga a II-a. Clubul a fost fondat în 1919 de către un grup de elevi și profesori de la Liceul „Petru Rareș” sub numele de Asociația Sportivă Ceahlăul. Și-a făcut debutul în prima divizie în sezonul 1993–1994.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Istorie

La 20 octombrie 1919, un grup de elevi și profesori de la Liceul „Petru Rareș” a înființat Asociația Sportivă Ceahlăul, primul club sportiv din Piatra Neamț. În 1926, echipa Ceahlăul devine campioană a Moldovei, iar după câteva luni își schimbă titulatura în Ceahlău Foot-Ball Club.

În 1959, echipa revine la titulatura „Ceahlăul” după ce, începând din 1949, se numise Progresul, Avântul, Recolta sau Chimia. În1961, Ceahlăul promovează în Divizia B, ca mai apoi, în 1993, să promoveze în Divizia A.

În 1995, Ceahlăul a reușit să-și asigure pentru prima dată în istorie participarea într-o competiție europeană, Cupa UEFA Intertoto, direct în grupe, de unde a ajuns până în șaisprezecimi.

În cei zece ani consecutivi de participare în campionatul primei divizii, FC Ceahlăul s-a clasat de două ori în a doua jumătate a clasamentului și de 8 ori în prima jumătate. De-a lungul celor zece sezoane au existat numeroase controverse referitoare la echipa în sine și la președintele ei.

Anul 2003 va aduce ultima participare a Ceahlăului în Cupa UEFA Intertoto, de unde a ieșit învinsă încă din primul tur preliminar. Ghinioanele nu s-au încheiat aici. La 3 iunie 2004, odată cu încheierea sezonului 2003–2004, echipa Ceahlăul a retrogradat în Divizia B. Echipa a revenit în prima ligă în sezonul 2005–2006, dar a rămas acolo doar două sezoane, retrogradând înapoi în 2008. A continuat evoluția sinuoasă, promovând în 2009 în Liga I, unde a staționat un singur an. În 2011, a promovat în Liga I, retrogradând în 2015.

Palmares

1995: Locul 5 în campionat și participare în Cupa UEFA Intertoto (a trecut de grupe dar s-a oprit în turul imediat următor)

1999: Două tururi parcurse în Intertoto și două egaluri, 1-1 acasă, 0-0 la Cesena, în turul al treilea, cu Juventus Torino, formația ce a jucat la Piatra Neamț cu 9 jucători care au fost prezenți la Campionatul Mondial din vara anului 2000.

La Piatra Neamț a fost un stadion arhiplin. Ceahlăul a deschis scorul în prima repriză după un corner, prin Scânteie, care a marcat cu capul în poarta unuia dintre cei mai mari portari din lume la momentul respectiv, olandezul Edwin van der Sar. Italienii au egalat în minutul 58 prin Alessio Tacchinardi.

În retur, la Cesena, italienii au dominat dar nu au reușit să înscrie. În minutul 89, cei din Piatra Neamț au ratat șansa calificării trimițând mingea în transversală.

A fost un eveniment național, deoarece în doi ani consecutivi, Ceahlăul a fost singura echipă din România care a ținut capul de afiș al știrilor din sport, în dauna echipelor Steaua, Dinamo sau Rapid care nu au reușit în acei ani nici măcar trecerea tururilor preliminarii pentru accederea în cupele europene.

2000: Locul 4 în campionatul național, cea mai bună performanță obținută vreodată, în condițiile în care regulamentul stabilit la începutul competiției i-ar fi permis ocuparea locului al treilea. Liga a modificat însă regulamentul cu 4 etape înainte de final.

Stadion

Stadionul Ceahlăul este arena echipei FC Ceahlăul Piatra Neamț. Are o capacitate de aproximativ 18.000 locuri. A fost inaugurat în anul 1935. A fost restaurat și modernizat de mai multe ori. Este printre cele mai moderne stadioane din țară, fiind cotat la 3 stele de către UEFA.

Ce se întâmplă astăzi, în 2022, cu echipa famion a municipiului Piatra-Neamț, puteți citi aici…

PUBLICITATE