Klaus Iohannis anunță că NU O REVOCĂ pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că nu va da curs cererii ministrului Justiției privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, afirmând că motivele invocate de Tudorel Toader, care „în mare parte nici nu corespund prevederilor legale”, nu au fost „de natură să îl convingă”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Președintele a invocat Raportul privind activitatea managerială la DNA prezentat de ministrul Tudorel Toader, dar și avizul CSM.

Avizul CSM, însă, a ajuns la o cu totul altă concluzie decât așa-zisul Raport al domnului ministru. Avizul CSM a fost unul negativ. Prin rolul constituțional al CSM, de garant al independenței Justiției, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ, adițional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat”, a declarat Klaus Iohannis.

Reacţiile privind anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, care nu o va revoca din funcţie pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu au întârziat să apară. O primă reacţie la hotărârea luată de preşedintele Klaus Iohannis a venit chiar de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a scris pe pagina sa de Facebook că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a o revoca din funcţie pe procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, susţine însă că ministrul Justiţiei nu poate sesiza Curtea Constituţională în cazul refuzului de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

PUBLICITATE