Jurnalistul Viorel Tudose, propus cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț

În ședința ordinară din data de 27 aprilie, consilierii pietreni vor avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre prin care se propune acordarea post mortem a titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Piatra-Neamț, jurnalistului Viorel Tudose.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Viorel Tudose s-a născut la 26 noiembrie 1943 în comuna Gârcina, a urmat cursurile Liceului „Petru Rareș”, apoi a absolvit Facultatea de Filologie din Iași. A lucrat ca redactor la secția culturală a ziarului „Ceahlăul” mai mulți ani, după care a deținut funcția de secretar de redacție, „făcător de ziare”, cum îi plăcea să-și spună.

În perioada aceasta a promovat creația literară autentică din județul Neamț, lui revenindu-i marele merit de a fi făcut pentru prima oară în presă cea care avea să devină „școala de poezie nemțeană”. Cei mai mulți scriitori de azi din Neamț au debutat în literatură grație (și) lui Viorel Tudose.

După 1989 a condus ziarul „Ceahlăul” în calitate de redactor șef, apoi de director general.

Făcând parte dintr-o generație de ziariști intrați în această breaslă după „dezghețul” din anii ”70, a crescut ziariști tineri, după 1989, ajutându-i să-și ia zborul prin propriile lor aripi. Unii i-au recunoscut acest merit, alții au uitat, cunoscut fiind faptul că cea mai grea povară în viață este recunoștința. Viorel Tudose a fost, cu siguranță cel mai important gazetar pe care l-a dat Neamțul contemporan. – se arată în referatul de aprobare a proiectului

foto: Facebook
PUBLICITATE