Jandarmeria Neamț – Lemn confiscat, amenzi și contravenții în domeniul cinegetic


DSC05559[5]În ultimele 2 luni, Jandarmeria Neamţ, având ca obiectiv principal prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din domeniul silvic şi cinegetic, dar şi reducerea fenomenului tăierilor ilegale de material lemnos, a organizat şi desfăşurat 15 acţiuni, atât independent cât şi în cooperare cu personalul Direcţiei Silvice Neamţ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În acest sens, 35 de jandarmi au desfăşurat 8 acţiuni de prevenire şi combatere a delictelor silvice şi 7 acţiuni pe linie cinegetică.

Urmare a efortului conjugat, pe timpul acestor misiuni a fost constatată o faptă de natură penală, fiind confiscată cantitatea de 26,43 metri cubi de masă lemnoasă şi totodată au fost constatate 49 de contravenţii iar în acest sens, jandarmii au aplicat 15 avertismente scrise şi 34 de amenzi în valoare de 18.500 lei.

DSC05540[8]În îndeplinirea obiectivului acţiunilor specifice domeniului, se remarcă buna cooperare cu personalul Direcţiei Silvice Neamţ, precum şi efortul comun determinant în vederea reducerii fenomenului tăierilor ilegale, protejarea ariilor silvice şi creşterea eficienţei acţiunilor de prevenire şi combatere a încălcării legislaţiei în domeniul protecţiei fondului cinegetic.

Jandarmii reamintesc că, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea nr.133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase.

Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. În situaţia în care, aceste materiale lemnoase sunt găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală, se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

De asemenea, prin legea nr. 149/2015 a fost modificată şi completată legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, lucrătorii Jandarmeriei Române fiind abilitaţi să constate faptele ce constituie infracţiuni şi contravenţii în domeniul cinegetic.

În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor continua cooperarea cu lucrătorii silvici şi cu personalul cu atribuţii în domeniul cinegetic pentru protejarea florei şi faunei din judeţul Neamţ.

PUBLICITATE