Jandarmeria Neamț: Desfășurare de forțe și mijloace într-o misiune din masivul Ceahlău

Astăzi, 10 august a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a coordonat desfăşurarea unui exerciţiu intern cu forţe şi mijloace în teren pentru căutarea, descoperirea şi salvarea persoanelor rătăcite ori accidentate în masivul Ceahlău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit concepţiei adoptate, jandarmii montani din Durău, Bicaz şi Vânători-Neamţ împreună cu personal specializat din cadrul Serviciului Salvamont, ISU Neamţ, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi IPJ Neamţ au pus în aplicare procedura privind managementul informaţiilor şi coordonarea resurselor în cazul intervenţiilor în zona montană.

Obiectivele stabilite şi urmărite la această activitate au fost:

  • identificarea celor mai bune practici în domeniul salvării montane;
  • perfecţionarea pregătirii şi deprinderilor executării intervenţiilor de căutare şi salvare;
  • antrenarea personalului pentru executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie;
  • antrenarea personalului privind folosirea mijloacelor de transmisiuni, stabilirea viabilităţii sistemului propriu de comunicaţii pentru intervenţie şi cooperare;
  • asigurarea conducerii acţiunilor în situaţii complexe;
  • identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor pretabile la astfel de activităţi.

Aşadar, potrivit scenariului creat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile manifestate prin ceaţă densă şi umiditate, pe platoul Ceahlău, un grup de 15 persoane care au fost cazate la Cabana Dochia se deplasau către staţiunea Durău pe 3 trasee, după cum urmează: un grup de 4 persoane spre Poiana Stănile, 6 persoane pe traseul Cascada Duruitoarea şi alte 5 persoane pe traseul Fântânele.

Din grupul celor care coborau pe traseul Cascada Duruitoarea, 2 persoane au alunecat şi s-au accidentat la picioare, fiind în imposibilitatea de a se deplasa. Împreună cu acestea au rămas două persoane, iar celelalte 2 şi-au continuat deplasarea spre staţiune pentru a căuta semnal mai bun la telefonul mobil în vederea transmiterii de date suplimentare către structurile de intervenţie, însă aceştia s-au abătut de la traseul marcat şi s-au rătăcit.

Din grupul celor care coborau pe traseul Stănile, ajungând în zona Neagra, un turist a fost muşcat de o viperă, fiind nevoie de administrarea vaccinului antiviperin.

Grupul celor care coborau pe traseul Fântânele au întâlnit un urs drept pentru care s-au panicat şi au solicitat sprijin jandarmilor montani.

Odată cu declanşarea acţiunii, situaţiile prezentate au fost semnalate şi prin Sistemul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă „112”, cu menţiunea că este un exerciţiu şi nu o situaţie reală. Dat fiind faptul că intervenţia se desfăşura în zona montană iar terenul era unul accidentat, deplasarea personalului specializat s-a efectuat cu autovehicule de teren, ATV-uri dar şi pedestru.

Potrivit procedurii de lucru, în situaţia în care în zona montană se produce un accident în care sunt implicate persoane, este absolut necesar ca acesta să fie adus la cunoştinţa structurilor responsabile cu desfăşurarea acţiunilor de salvare prin intermediul Sistemul Naţional Unic Apeluri de Urgenţă „112”.

În momentul iniţierii apelului de către victimă sau de către o altă persoană care are cunoştinţă despre eveniment, apelul este preluat de către dispeceratul de specialitate, care va solicita informaţii referitoare la datele de identificare ale victimei, starea acesteia, posibilităţile de comunicare, localizare, descrierea zonei în care se află, trasee până la locul respectiv, etc.

În cursul convorbirii dintre Serviciul Public Judeţean Salvamont şi apelant, celelalte agenţii (Dispecer ISU, Jandarmerie, Coordonator medical) vor rămâne în continuare în ascultare. După încheierea convorbirii cu apelantul, reprezentanţii Salvamont, Jandarmeriei precum şi Coordonatorul medical vor stabili care este echipa cea mai apropiată de locul evenimentului pentru a interveni. La momentul constituirii echipei de intervenţie comanda şi coordonarea intervenţiei este preluată de comandantul intervenţiei care va decide modul în care echipele vor acţiona pentru căutarea, descoperirea, acordarea primului ajutor, transportul victimei şi modul de realizare al acestuia.

Jandarmeria Montană intervine şi coordonează operaţiunile de căutare-salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată. De asemenea, derulează, în cadrul acţiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate şi acţionează ca echipă de prim răspuns, în apropierea sediului subunităţii de jandarmerie montană pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare.

PUBLICITATE